BIH

Sporazum odbija dio radnika, stečaj jedina alternativa

Pregovori Vlade BPK i uposlenika Doma za stare u Goraždu

Al. B.

5.5.2015

Pregovori između Vlade BPK Goražde i uposlenika Doma za stare i iznemogle osobe su u pat poziciji, a ako se nešto ne promijeni ustanova osnovana nakon rata, zahvaljujući donatorskim sredstvima, ići će u stečaj.

Dugovanja u Domu iznose oko milion KM, a računi su blokirani već oko mjesec dana. Na ponudu Vlade koja obećava isplatu zaostalih plaća, uvezivanje radnog staža i redovnu isplatu primanja u budućnosti, a da se oni odreknu kamata po osnovu tužbi i dijela plaća obračunavatih po osnovu kolektivnog ugovora, troje radnika nije pristalo, a dvoje se nije izjasnilo.

Direktor Doma Safet Bajrović smatra kako je svako rješenje bolje od sadašnjeg stanja u kojem samo dugovi rastu, a ponudu Vlade dobrom smatra i predsjednik Vijeća uposlenika Muharem Maslan, koji dodaje kako stečaj nikome nije u interesu.

Predsjednik pregovaračkog tima i ministar privrede BPK, Esed Radeljaš, novinarima je kazao kako su uloženi maksimalni napori da se radnicima isplate plaće i doprinosi za PIO, izmire dugovi prema dobavljačima ustanove, te osigura dodatnih 84.000 KM da objekti Doma konačno budu upisani u katastarsku dokumentaciju. Pregovori još traju, rokovi ističu, a sudionici tvrde da je stečaj jedina alternativa ponuđenom sporazumu.