BIH

Porodiljske naknade u HNK mogle bi biti udvostručene?

VLADA HNK Iako još nikakva odluka o povećanju nije donesena

M. HODŽIĆ

5.5.2015

Informacija o povećanju naknada za porodilje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) sa 400 na 800 KM, koju su iznijeli pojedini skupštinski zastupnici, obradovala je sve buduće majke.

Nema potvrde

No iz Vlade HNK poručuju da zvanična odluka o visini ovogodišnjih naknada još nije donesena te da u ovom trenutku ne mogu potvrditi koliki će biti iznos porodiljskih naknada.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović istakao je da je isplata ovih sredstava za 2014. godinu završena te da se trenutno čeka donošenje odluke o visini ovogodišnje naknade da bi počela isplata za 2015. godinu.

- U Vladi nije bilo rasprave o prijedlogu za povećanja jednokratne naknade, što ne znači da neće biti. Činjenica je da je u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu planirano 1.150.000 KM, dok je u 2014. godini isplaćeno 749.600 KM. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ sada treba da predloži odluku o visini osnovice Vladi HNŽ i tek kad Vlada usvoji tu odluku moći će se praviti rješenja o isplati. Hoće li visina naknade ostati na dosadašnjem nivou ili će biti povećanja, u ovom trenutku ne možemo reći - kazao je Pavlović.

pero-pavlovic-pan

Pavlović: Nije bilo rasprave 

Također, dok se ne donese ova odluka, neće biti moguća ni isplata porodiljskih naknada za ovu godinu.

Planirana sredstva

- Kada se bude tačno znao iznos naknade, tada će se naložiti centrima za socijalni rad da prikupe i dostave podatke i onda će se putem tih istih centara moći vršiti isplata na račune majki koje budu ostvarile ovo pravo. Sredstva za ovu namjenu jesu planirana, ali dok Vlada ne utvrdi iznos naknade, nemoguće je naložiti da se izdaju rješenja o isplati - pojasnio je Pavlović.

Povećanje stavke

Pavlović je istakao da je za opremanje 1.874 novorođenčadi u 2014. godini iz budžeta HNK isplaćeno 749.600 KM. Naglasio je da je to povećanje u odnosu na 2013. godinu, kada je isplaćeno 664.800 KM za opremanje 1.662 novorođenčadi.

Dinamika isplate

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović, govoreći o povećanju porodiljskih naknada, kazao je novinarima da bi se porodiljama ubuduće trebalo isplaćivati 200 KM prvi mjesec, a narednih šest mjeseci po 100 KM. Istakao je da bi ova promjena trebala biti prihvaćena odmah nakon formiranja nove Vlade HNK.