BIH

Doboj će zamrznuti pristup općinama turskog svijeta ako Vlada RS osigura šest miliona KM

Održano zasjedanje Gradske skupštine

Autor:M. Č.

5.5.2015

Među 54 tačke Dnevnog reda Skupština grada Doboja je usvojila odluku da će zamrznuti članstvo u Zajednici opština turskog svijeta, ukoliko Vlada RS osigura šest miliona maraka  nepovratnih sredstava ili dozvoli kreditno zaduženje kojima bi se nadomjestila sredstva za projekte koja su trebali biti realizirani kroz članstvo u navedeno asocijaciji. 

Odbornici su većinom glasova - 21 za i 7 protiv zadužili gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da skupštinsku Odluku dostavi entitetskoj Vladi.

Riječ je o projektima izgradnje mosta u mjesnoj zajednici Suho Polje preko rijeke Spreče na međuentitetskoj liniji između Doboj Istoka i Doboja u vrijednosti od milion KM, kao izgradnji kolektora uz rijeku Bosnu sa predcrpnom stanicom u istoj vrijednosti.

Među projektima je i rekonstrukcija i sanacija gradskih ulica sa izgradnjom kružnog toka na magistralnom putu M-17 u iznosu od milion KM, pomoć privrednim društvima za otklanjanje posljedica prošlogodišnjih poplava u iznosu od dva miliona KM, te izmještanje vrelovoda koji prelazi preko starog željezničkog mosta na Bosni iznosu od milion KM.

- Vrlo bi nezgodno bilo da mi sada, zbog toga što se ova odluka ne sviđa određenom broju ljudi, zaustavimo te projekte koji su nam prijeko potrebni. Ja od Vlade RS očekujem razumijevanje i konkretne poteze kako bismo mi realizirali ove važne projekte za građane Doboja koji je uništen poslije poplava i svaka pomoć je više nego potrebna. Spreman sam dati mandat na raspolaganje u skladu sa zakonom, ali ne smijemo zaustaviti život u Doboju. Ja ne mogu garantirati sigurnost turskom ambasadoru da dođe u Doboj i s njim moram razgovarati u Zenici. To nije dobra poruka - kazao je dobojski gradonačelnik Obren Petrović poslije sjednice.