BIH

KALESIJA Drvena srca s natpisom najboljoj svekrvi ili punici dobro se prodaju

Fadil Subašić izrađuje zanimljive suvenire

S. MUMIĆ

5.5.2015

Fadil Subašić iz zvorničkog mjesta Potočani živi u Donjim Vukovijama kod Kalesije, gdje već tri godine izrađuje zanimljive suvenire od drveta.

Minijaturne kuće

Subašić svoje simpatične rukotvorine sam prodaje na pijacama u Kalesiji i Živinicama ili ispred velikih tržnih centara. Izrađuje minijaturne bosanske kuće, džamije, različite suvenire s natpisima poput sjekira na panju.

suveniri-srce

Suveniri u obliku srca najviše traženi 

- Imam svega u ponudi. Najbolje se prodaju suveniri u obliku srca s različitim porukama, ljubavnim i šaljivim. Da bih napravio jedno srce, potrebna su mi dva dana. A za minijaturne kuće i džamije potrebno je i do osam dana. Za izradu koristim prirodne materijale, drvo i kamen - kazao je Fadil dok je boravio na parkingu tržnog centra u Živinicama.

Česte mušterije

Kaže da od tog posla živi, ali se baš i ne može pohvaliti dobrom zaradom.

- Slabo ide prodaja. Bude dana kad se ni marka ne zaradi. Nekad se dobro i proda, uglavnom kad je Dan zaljubljenih ili Dan žena i kad malo dijaspora dođe. Česte mušterije su mi školarci koji uvijek traže nešto u obliku srca na čemu piše „Volim te“, „Fališ mi“. Dobro se prodaju i ona s natpisima „Najboljoj supruzi“, pa čak i „Najboljoj svekrvi“ i „Najboljoj punici“ - priča nam Fadil.