BIH

Počast poginulim bugojanskim borcima odalo 180 učesnika

MANIFESTACIJE 20. tradicionalni pohod u Bijelo Bučje

A. MANDŽIĆ

5.5.2015

Predstavnici boračkih udruženja i organizacija te članovi Planiranskog društva „Koprivnica“ i drugih, učestvovali su u 20 tradicionalnom pohodu do Bijelog Bučja, mjesta pogibije pet boraca 307. slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Bugojna.

Put od oko 15 kilometara s Ravnog Rostova do Bijelog Bučja prepješačilo je oko 180 učesnika, po čemu je ovo bio najmasovniji pohod do sada. Pohod je podržala i Općina Bugojno.

pohod-bucje

Historijski čas održao ratni komandant Aganović

Po dolasku u Bijelo Bučje, ispred spomen-obilježja položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Prisutnima su se, između ostalih, obratili Samir Burkić, u ime općinske službe za BIZ te u ime Kantonalne i Općinske organizacije porodica šehida i poginulih boraca Džemka Đelilović.

Historijski čas održao je i ove godine bugojanski ratni komandant i „zlatni ljiljan“ Faruk Aganović Jupi, koji je  prisutne podsjetio na ratna događanja na turbetskom dijelu ratišta, ali i ratnom putu bugojanskih boraca. U ime organizatora PD „Koprivnica“ predsjednica Društva Emsada Batić uručila je prigodne zahvalnice učesnicima pohoda.