BIH

PRIJEDOR Pijetlovi se prije borbe nisu smjeli družiti s kokama

U Rasavcima organizirane đurđevdanske borbe

M. ZGONJANIN

5.5.2015

U Rasavcima kod Prijedora Ranko Stanković, Rasavčanin sa zagrebačkom adresom, organizirao je đurđevdanske borbe pijetlova.

Višednevni oporavak

Zna da je ovaj sport u jednom dijelu svijeta zabranjen, no tvrdi da je kod njega sve prijavljeno i legalno te da nije protuzakonito, jer poraženi pijetlovi iz ringa mogu otići samo u penziju ili uz nadzor veterinara na višednevni oporavak u kokošinjac.

Organizator se potrudio da dominantni pjetlići prođu i određene provjere.

Prije borbe pijetlovi su vagani, nije bilo metalnih mamuza na nogama, jer su one na ovom takmičenju bile strogo zabranjene, a dozvoljene su samo one prirodne. „Goloruki“ pijetlovi prošli su i svojevrstan alkotest.

- Prije dvije godine ulovili smo vlasnika koji je svog pijetla prije borbi nalijevao rakijom. U početku je on jadničak i pobjeđivao, a poslije se samo po ringu klatio, tako da se i golim okom moglo zaključiti da je dopingovan. Toga više nema - bili su kategorični organizatori.

horoz-pobjednik

Đuro Knežević sa svojim pijetlom pobjednikom

Dodaju da nekih posebnih pravila za pripremu pijetlova za borbe nema, izuzme se jednodnevna dijeta i kraći boravak u karantinu u kojem potencijalni pobjednik samuje, bez društva mnogobrojnih koka na koje bi mogao potrošiti prijeko potrebnu energiju za borbe.

Novčana nagrada

U Rasavcima je u nekoliko borbi pobijedio pijetao vlasnika Đure Kneževića, koji je kući odnio simboličnu novčanu nagradu. Ruke su zadovoljno trljali i u publici, jer je, mada to nisu htjeli priznati, bilo i uobičajenog klađenja.

Virovitičani nisu došli

Vlasnici pijetlova iz hrvatske Virovitice, njih četvorica, i pored najavljenog dolaska i želje za takmičenjem u Rasavcima, nisu se pojavili. Navodno zato što nisu imali papire za prelazak pijetlova preko granice.