REGION

KLJUČNI SVJEDOK Klica je ležao i štitio se pancirnkom. Urlao je od bolova. Za kraj su mu pucali u glavu...

Sačekuša u Sesvetama

Autor:(Am.K.)

5.5.2015

Mještani Sesvetskih Sela još su u šoku zbog ubojstva Vinka Žuljevića Klice koje se, poput onih filmskih, zbilo pod njihovim prozorima, piše Jutarnji.hr.

Ubijeni penzinonisani pukovnik HVO-a već neko vrijeme nije hodao s pratnjom, ali zato, nije skidao pancirnu košulju. Nažalost, nije mu pomogla ni pancirka, a ni pancirna deka kojom je očajnički pokušavao odbraniti glavu od kiše metaka koju su prema njemu ispalili nepoznati atentatori.

Prvo čuo tri pucnja

- I dalje sam u šoku. Klica je, ljudi moji, urlikao od bolova kad su ga propucavali! Strašno je to kad te stiže metak za metkom, a ne možeš pobjeći. Čuo sam tri metka, a onda sam pogledao kroz prozor. Njegov je auto bio naslonjen na Škodu, a pokraj Škode bio je motocikl i na njemu vozač. Klica se navlačio i hrvao sa suvozačem s motocikla. Naizmjenično su u njega pucali dok nije pao. I onda je pokušavao ustati. Puzao je, bacao se po podu... Padao je i dizao se. Prekrivao se po licu nekom dekicom, možda i jaknom u kojoj je imao nešto zaštitno. Onda se samo prestao opirati. Ležao je potrbuške, bespomoćno, s najmanje četiri rupe u leđima. Mislim da je pogođen i u nogu. Atentatorima to očito nije bio dovoljan znak da je mrtav, nego se suvozač s motocikla približio tijelu i sa 20 centimetara udaljenosti iz pištolja pucao Klici u glavu - ispričao je za Jutarnji list glavni svjedok bešćutne likvidacije, kojem je u jednom trenutku palo na pamet da krene za naoružanim ubojicama koji su pobjegli na jednom motociklu i u ukradenoj Škodi BiH tablica niz Glavnu ulicu, lijevo prema Dugom Selu.

Predomislio se jer su ubice sa sobom imale još i mini strojnice na leđima koje nisu koristili.

U Klicu je sigurno ispucano, prema riječima ovog svjedoka, desetak metaka.

Čim su ubice pobjegle, niz ulicu se nastavilo samo kretati i Klicino vozilo koje je automatik i koje je bilo ubačeno u brzinu, a koje je samo prošlo kroz raskrsnicu i udarilo u parkirani automobil.

Čuvao mjesto ubistva

- Izašao sam na ulicu i prišao čovjeku koji je ležao na tlu. I pored straha, smogao sam snage ostati priseban i osigurati mjesto događaja kako ga netko ne bi pregazio jer je ležao na cesti. Ubice su izgledale obično, imali su  kacige na glavama. Jedino što mi se usjeklo u pamćenje je motor kojim su došli. Bio je ekstremno nakaradan, bez pola oklopa.

Bilo je nemoguće prepoznati marku motora, i to meni, koji se razumijem u motore. A najvjerojatnije su neki dijelovi i prefarbani upravo da ga se ne prepozna. Srećom, saobraćaj  je rijedak nedjeljom, inače bi bilo kolateralnih žrtava - napominje još glavni svjedok koji je osiguravao mjesto događaja dok nije stigla policija.

Čekali u zasjedi

Drugi svjedok, pak, kaže kako je to jutro Žuljević došao na misu u 7 sati. Bio je sam. Na mise odlazi redovno svake nedjelje, u crkvu Sv. Antuna Padovanskog otkad mu je otac stradao u naletu voza na pruzi.

- Misa je završila 10 minuta prije 8 sati. Klica je otišao do Passata parkiranog bočno od crkve, spustio se u Glavnu ulicu te skrenuo desno. Očito je prebrzo izašao jer su prije toga dvojica na motoru prošla i okrenula se gore, dalje. Odmah ga je sustigao jureći motor i meci.

Pucali su po stražnjem staklu, a onda i bočnom - priča, pak, drugi svjedok brutalne akcije te pojašnjava da se Klici ispriječila Škoda koja je bila parkirana ispred kafića La Vita, očito nakon što je vozaču dojavljeno od ekipe motociklista: “Evo ga!”.

Nakon likvidacije Vinka Žuljevića Klice, koju su izveli još uvijek nepoznati počinioci u nedjelju ujutro u Sesvetama, policija i dalje pokušava utvrditi ko stoji iza ubistva, no u javnost zasad nije izašla s novim detaljima. Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije, u kratkim je crtama opisao što se dogodilo.

Smatra kako nijedno ubojstvo nije savršeno te vjeruje da će na temelju tragova pronađenih na mjestu događaja kriminalistička policija uspjeti identifikovati najprije počinioce, te eventualno i naručitelje ubistva Vinka Žuljevića Klice.

Prikupljaju materijale

Napomenuo je da su nakon uviđaja na samom mjestu likvidacije te na lokaciji gdje je pronađena zapaljena Škoda nepripadajućih registracijskih oznaka BiH i jučer radili nekoliko uviđaja kojima forenzičari prikupljaju materijale te ih šalju u Zavod za kriminalistička vještačenja.

FORENZIČARI U POTRAZI ZA DOKAZIMA 'Vjerujemo da i u spaljenoj Škodi još postoje tragovi'

- Laboratoriji rade i pitanje je sati i dana kada ćemo dobiti prve rezultate analize latentnih tragova, pa čak i unutrašnjosti zapaljene Škode - rekao je Bijelić.

 Na pitanje je li iko zatražio policijsku zaštitu nakon Klicina ubistva, Bijelić je odgovorio da do jučer poslijepodne takvih zahtjeva nije bilo. Prema njegovim riječima, nikako se ne može isključiti regionalni karakter ovog zločina, i u tom smislu uspostavljene su komunikacije sa sigurnosnim agencijama država u regiji te su već u prvim satima nakon saznanja za ubistvo zatražene provjere za određene osobe.

Naglasio je još da je riječ o složenom krivičnom djelu zbog kojeg je formirana posebna skupina koju čine najiskusniji kriminalistički operativci iz područja krvnih delikata i organiziranog kriminaliteta.