KULTURA

U takmičarskom programu 9 predstava

BNP 14. međunarodni festival bh. drame

V. B.

5.5.2015

U jedanaest dana 14. međunarodnog festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog tetara Zenica-Sarajevo 2015., koji se održava od 7. do 17. maja, pozorišna publika u Zenici i Sarajevu imat će priliku vidjeti 9 predstava u sklopu takmičarskog programa.

Još tri bit će izvedene u sklopu pratećeg programa, koji će brojati čak 36 raznih sadržaja (3 koncerta, 4 izložbe, po 6 radionica i promocija, 9 okruglih stolova...). Učesnici festivala stižu iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Norveške, Makedonije i prvi put iz Turske.  

-Ovo je jedini festival nacionalne bh. dramaturgije i na naše veliko zadovoljstvo najavljujemo 14. festival, koji će se održati u Zenici, sa jednim sadržajem u Sarajevu- istako je na jučerašnjoj press-konferenciji direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić.

On je istakao kako su sretni što u ovako teškim vremenima nastavljaju tradiciju ovog festivala, ali i unapređivati festival, koji je značajan i za Zenicu i ukupni bh. pozorišni sistem i život. U sklopu pratećeg programa bit će organizirano i druženje sa novosadskim Sterijinim pozorjem, hrvatskim glumcem Vilijem Martulom, srbijanskom glumicom Milenom Dravić i bh. glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem.      

Šest predstava je iz BiH, a tri iz inostranstva, među kojima je prvo gostovanje u BiH nekog turskog pozorišta- Istanbulskog državnog teatra, autora Almira Imiširevića „Kad bi ovo bio film“, u režiji Emina Bilgema. Selektor takmičarskog programa je prof. Nedžad Fejzić iz zenice, a pratećeg dramaturg Hasan Džafić.

Stručni žiri

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju Sarajlija sa sarajevskom adresom Darko Lukić, Beograđanka Slađana Kilibarda i Sarajlija Alen Muratović, rukovodilac Otvorene scene Obala.