GLOBUS

Le Pen uzvratio kćerki nakon suspenzije iz stranke

Učestvuje na predsjedničkim izborima 2017.godine

Fena

5.5.2015

Osnivač Nacionalnog fronta Jean-Marie Le Pen u utorak je uzvratio kćerki i stranačkoj čelnici Marine nakon što ga je suspendovala iz tog pokreta francuske krajnje desnice, rekavši kako se nada da će ona izgubiti na predsjedničkim izborima 2017. godine.

Izvršni odbor stranke, kojim predsjeda Marine Le Pen, suspendovao je njegovo članstvo u ponedjeljak i saopćio da će mu oduzeti titulu počasnog predsjednika nakon što je ponovio stav da su nacističke gasne komore puki "detalj" Drugog svjetskog rata.

Marine Le Pen, koja je naslijedila oca na čelu stranke u 2011., nastoji da liši stranku antisemitskog imidža i pozicionira je kao antiimigrantsku euroskeptičnu snagu kako bi privukla glasače prije predsjedničkih izbora 2017. godine.

Verbalni rat među njima eskalirao je nakon njegove suspenzije  kada je bivši legionar izjavio da će biti "skandolozno" ako ona postane šef države.  

- Posramljen sam što predsjednica Nacionalnog fronta nosi moje prezime - izjavio je on u intervjuu za radio stanicu Europe 1 emitiranom u utorak.

On je u ponedjeljak navečer predložio "da se njegova kćerka uda kako bi promijenila prezime", prenosi agencija Reuters.  

Ankete javnosti pokazuju da bi ona mogla ući u drugi krug izbora 2017. godine ali ne i pobijediti. Do sada nije bilo dovoljno jasnih anketnih pokazatelja o njenoj popularnosti među glasačima kao i stranke u cjelini.