BIH

Radnici "Kosmosa" postavili ultimatum Vladi RS-a, ili oni ili direktor

Nisu primili 16 plata

Fena

5.5.2015

Vlada Republike Srpske mora da izabere, ili radnici ili nesposobni direktor – upozorilo je danas oko stotinjak radnika preduzeća “Kosmos” iz Banje Luke.

S još jedne prostne šetnje ukazali su da Vlada Republike Srpske i nadležno ministarstvo nisu odgovorili na njihove zahtjeve, ni za smjenu direktora ni isplatu najmanje dvije od 16 neisplaćenih zarada.

-Tražimo sposobnog direktora – ukazao je predsjednik Štrajkačkog odbora “Kosmosa” Željko Nikolić, naglasivši da su odlučili da neredne sedmice zabrane ulaz sadašnjem direktoru Draganu Iliću u preduzeće, ukoliko ne podnese ostavku.

kosmos-2

Od Vlade RS-a, koja je većinski vlasnik ovog preduzeća, kao ni resornog ministra Petra Đokića, nisu dobili nikakav odgovor, pa je spominjanje njegovog imena propraćeno uzvicima „lopovi, lopovi“ i žestokim zvižducima.

Nikolić tvrdi da je više od polovine radnika „Kosmosa“ u štrajku već pet mjeseci i da izlaze na proteste, dok ostali misle, kako kaže, da se na taj način ne mogu  riješiti njihovi problemi, iako se svim radnicima duguje 16 plaća.

Radnici su razočarani i zbog činjenice da obećanje, da će nadležni organi ispitati tokove novca u tom preduzeću, nije ispoštovano.

kosmos-12

Predsjednik Štrajkačkog odbora “Kosmosa” Željko Nikolić naglašava da neće odustati od svojih zahtjeva, a zbog činjenice da se ne rješava teška situacija u “Kosmosu”, kako kaže, primorani su da ponovo izađu na ulicu.
 
Radnici su i na današnjoj protetsnoj šetnji nosili transparetne na kojima je izraženo nezadovoljstvo radom Vlade, Ministarstva industrije RS-a i ministra Petra Đokića, te stanjem u „Kosmosu“.