BIH

Radnici spriječili plijenidbu imovine bivšem uposleniku Hotela "Tuzla"

Okupili se članovi Sindikata solidarnosti TK

M. Ahmedić

5.5.2015

Danas su se u Ulici Rose Hadživuković br. 4, ispred zgrade u kojoj stanuje bivši radnik Hotela „Tuzla“ Šaban Sakić, okupili članovi Sindikata solidarnosti TK, gdje su spriječili izvršitelje Općinskog suda u Tuzli u najavljenoj provedbi plijenjenja njegove imovine.

Radi se o Zaključku kojim je sud odredio da se Sakiću danas, 5. maja, provede prinudna plijenidba njegove pokretne imovine zbog neisplaćenog kredita, odnosno naplate novčanog potraživanja od 18.988.26 KM, podignutog kod tražioca izvršenja Hypo Alpe Adria Bank.

sakib-kopic-predsjednik-sindikata-solidarnosti

Sakib Kopić - predsjednik Sindikata solidarnosti

Prilikom dolaska sudskih izvršitelja pred zgradu u kojoj živi Sakić, članovi Sindikata solidarnosti su spriječili ulazak u zgradu i njegov stan, te sudske izvršitelje spriječili u njihovoj nakani.

- Slovenačka firma Ram Invest je dobila vlasništvo nad Hotelom „Tuzla“ i po ugovoru je potpisala da će kredite sa radnika preuzeti na sebe, kao i sva ostala dugovanja, ali to nije uradila. Mi radnici smo kredit podigli kako bi imali udio u hotelu i sačuvali radna mjesta. Po dolasku Ram Investa, koji je otišao u stečaj, radnici su ostali bez posla i terete se za kredit od kojeg nisu vidjeli ni marke. Ja sam dozvolio izvršiteljima da uđu u stan, ali moje kolege su to spriječile - kazao je Sakić.

Istaknuo je da je u ovoj državi sve jasno da se zakoni provode samo na običnim ljudima, a za vlast i kriminalce koji su milione pokrali nema zakona, te da je još gore, kako kaže, i njegova supruga Šeherzada bivša radnica Hotela „Tuzla“, koja se, također, tereti za kredit.

- Oboje nas terete u iznosu od sto hiljada maraka, bez kamata, a s kamatama ne smijemo ni izračunati. Uništio nam je život, pijemo leksaurine kako bi ostali pri sebi. Radnici sve više razmišljaju o samoubistvu, jer smo svi ostali bez posla, hljeba, a kamo li da vraćamo nedobiveni krdit. Ova agonija se može završiti samo da prodam svoj stan i da se selim odavdje  - naglasio je Sakić.

saban-sakic

Šaban Šakić

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK, kazao je da je ovo nemoralan čin prema radnicima od strane pravosudnih institucija i da, tvrdi, Tužiteljstvo neće da hapsi kriminalce kao što je Fadil Sarajlić, jer je i samo upetljano u taj čin.

- Zna se da je taj kredit obaveza Ram Investa i odlično sudovi i tužilaštva znaju ko je ovdje kriminalno radio. Posebno Tužiteljstvo ne želi da vodi istragu po ovom pitanju. Ovdje treba podhitno raskinuti privatizacijski ugovor i uhapsiti najveće kriminalce počev od Fadila Sarajlića, predstavnika navedene firme i ostalih, ali oni to ne žele zato se prelamaju preko običnih radnika. Tomislav Ljubić, glavni tužilac ne želi ništa u ovom predmetu da poduzme, zato što je on prije nego što je postao glavni tužilac bio advokat tim kriminalcima. Time bi otkrio cijeli lanac kriminala u kojem je i on upetljan, to je poenta svega ovoga - podvukao je Kopić.

Članovi Sindikata solidarnosti i bivši radnici Hotela „Tuzla“ poručili su pravosudnim institucijama da mogu i dalje slati sudske izvršitelje, ali da oni neće dozvoliti da se plijeni imovina ni jednom radniku.