BIH

NOVI GRAD Načelnik i vijećnici ne žele ukinuti "bijeli hljeb"

Većina oko SDA odbila inicijativu SBB-a o smanjenju privilegija

A. NALO

5.5.2015

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad većina okupljena oko SDA kategorički je odbila inicijativu Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH o ukidanju „bijelog hljeba" i drugih privilegija koje uživaju zvaničnici na lokalnom nivou.

Kako je saopćeno iz Kluba vijećnika SBB-a, građani trebaju znati da njihova inicijativa nije prihvaćena.

Vlastiti račun

- To zbog cenzura ne mogu pročitati na zvaničnoj stranici Općine niti naći u saopćenjima koje medijima šalju. Tražili smo i insistirali na tome da se iz budžeta ukine finansiranje savjetničkih pozicija u kabinetu načelnika Semira Efendića (SDA). Također, tražili smo i to da se ukine pravo na „bijeli hljeb" načelniku, predsjedavajućem OV-a i savjetnicima, ali to nije prošlo - kazali su iz SBB-a.

Također, navedeno je da je većina okupljena oko SDA odbila prijedlog SBB-a da se svim vijećnicima ukine pravo na naknadu za rad u komisijama kao radnim tijelima Vijeća, a da se rad u tim komisijama plaća samo vanjskim članovima.

Na posljednjoj sjednici vijećnici SBB-a, kako nam je potvrdio predsjednik Kluba Idriz Hodžić, kroz inicijativu su tražili i ukidanje naknade predsjedavajućim klubova vijećnika za rad u Kolegiju Vijeća i pravo na dodatnu naknadu zamjenicima predsjedavajućeg OV te da se umjesto četiri pozicije zamjenika predsjedavajućeg zadrži samo jedna.

idriz-hodzic

Hodžić: Politika po vlastitoj mjeri

- Međutim, ni to nije prihvaćeno. Odbijanje inicijative predstavlja sliku i priliku onih koji u ime građana koji su ih birali kroje politiku po vlastitoj mjeri, za vlastiti račun, bez osjećaja za potrebe naroda. Ovakvim odnosom Vijeće i aktuelna većina pokazali su da nemaju senzibiliteta i sluha za sve glasnije zahtjeve gladnih i obespravljenih građana - kazao je Hodžić.

Opravdani zahtjevi

Prema riječima Hodžića, jedan od vijećnika iz SDA inicijativu je čak nazvao populističkom!? Na taj su način ignorirali ono što su uradili viši nivoi vlasti, uvažavajući opravdane zahtjeve građana na protestima.

Vrijeđaju ime općine

Oprečni stavovi, kako je kazao Idriz Hodžić, izneseni su i tokom rasprave o izvještaju o implementaciji Strategije razvoja općine Novi Grad 2014.-2020. godine.

- Vijećnici SBB-a smatraju da je ta strategija postala vlasništvo jedne političke partije, odnosno SDA, jer u timovima za njenu izradu nisu bili predstavnici SBB-a. Također, ta strategija temelji se na predizbornom sloganu SDA, kojim se vrijeđa službeno ime općine Novi Grad - kazao je Hodžić.