BIH

Četiri rivala za Izetbegovića?

"AVAZ" SAZNAJE Finiš kampanje za čelnika Stranke demokratske akcije

M. AŠČIĆ

5.5.2015

Za tačno sedam dana trebala bi biti poznata imena svih kandidata koji će se na Kongresu SDA 26. maja boriti za novog predsjednika stranke, trećeg u historiji nakon rahmetli Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića.

Krajnji rok do kojeg imena kandidata moraju biti predložena po Statutu SDA je 12. maj, a za sada je jedino zvanično poznato da će kandidat za ovu poziciju biti Bakir Izetbegović, aktuelni zamjenik predsjednika SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je nedavno potvrdio kandidaturu za ovu poziciju.

Konačna odluka

Njegovi protukandidati, kako nezvanično saznajemo, najvjerovatnije će biti Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Šemsudin Mehmedović, koje će, kako se očekuje, kandidirati lokalni ogranci stranke. Novog predsjednika SDA, kako je utvrdio Glavni odbor stanke, birat će ukupno 730 delegata izabranih iz svih općina iz BiH.

Imena kandidata za poziciju predsjednika SDA predlažu kantonalni, regionalni te članovi Glavnog odbora SDA, koji na kraju donose konačnu odluku o broju kandidata. Ovaj dio posla trebao bi biti završen do kraja sedmice, kada bi trebali biti okončani izbori za predsjednike i kantonalnih odbora u SDA.

U Kantonu Sarajevo, kako smo već pisali, najveći favorit za poziciju predsjednika KO SDA je Asim Sarajlić. On bi na ovoj poziciji trebao zamijeniti Denisa Zvizdića, koji je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Sarajlić je i predsjednik Kadrovske komisije SDA te potpredsjednik stranke. Dino Konaković, premijer KS, koji se spominjao kao jedan od protukandidata Sarajliću, kako nezvanično saznajemo, odustao je od kandidature, dok je Amor Mašović odbio opciju da se nađe u utrci za ovu poziciju.

Sve staro

Kada su u pitanju unutarstranački izbori za općinske organizacije (OO) Sarajevo, tu je manje-više sve ostalo isto. U Starom Gradu za predsjednika OO SDA izabran je Abdulah Skaka, u Novom Sarajevu ponovo Nedžad Koldžo, Ilidži Fikret Prevljak, dok je jedino neizvjesno u Novom Gradu, a tu traje bitka između Semira Efendića i Huse Ćesira.

Umjesto 114, bira se 85 članova GO

Kongres će izabrati i 85 članova Glavnog odbora pored predsjednika i zamjenika predsjednika, potpredsjednika stranke, Suda časti i Nadzornog odbora. Do sada je GO SDA imao 114 članova, ali će se na ovom kongresu ova brojka prepoloviti, što je odluka Predsjedništva SDA.