BIH

NA LICU MJESTA Sukobi u stolačkoj SDA podijelili narod!

Velike napetosti među Bošnjacima uoči Kongresa 26. maja

Autor:M. SMAJKIĆ

5.5.2015

Stranački izbori u stolačkoj SDA, gdje se za tamošnji Općinski odbor bore Zlatko Hadžiomerović, aktuelni ministar obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Salmir Kaplan, bivši federalni ministar kulture i poslanik u Federalnom parlamentu, ali i Bekir Isaković, predsjednik Medžlisa IZ Stolac, poprima zabrinjavajuće razmjere, ukazali su nam jučer brojni patrioti iz Stoca, borci i ratni vojni invalidi.

Brojni ekscesi

Hadžiomerović je protiv Kaplana podnio prijavu Policijskoj stanici Stolac, a nakon sastanka koji je preksinoć održan u Mjesnom ogranku Borojevići. Kako nam je jučer potvrđeno u MUP-u HNK, Hadžiomerović je prijavio da mu je Kaplan "zaprijetio da će ga namlatiti i baciti mu bombu".

zlatko

Hadžiomerović: Najobičnije laži

No, tvrde naši sagovornici, na tom skupu bila je masa nezadovoljnika koje zaštitari nisu htjeli pustiti, a među njima je bio i Kaplan. Ipak, omogućeno im je da prisustvuju skupu, ali su mnogi, izrevoltirani, vrijeđali Hadžioemerovića.

- Ali, bombu niko nije spomenuo - tvrde Stočani s kojima smo razgovarali.

Cijeli slučaj potvrđuje da stranački izborni proces u gradu na Bregavi protječe u znaku nevjerovatne količine uvreda, lažnih informacija, žestokom javnom antagonizmu između suparnika, brojnim ekscesima.

Emir Eminović, Osvjedočeni borac, triput ranjavan u ratu, Stočanin je koji je, kako nam priča, dobio prvu iskaznicu SDA, koju je lično potpisao Alija Izetbegović, a danas za stanje krivi Hadžiomerovića.

emir-eminovic

Eminović: Najveći dušmanin

 - Kada se pravila SDA u Stocu, Salmir (Kaplan, op. a.) nije se bio ni rodio, što se kaže, a Zlatko je radio kao magacioner u "Inkosu" i nije ni znao za SDA. Stoga, imam puno pravo iznijeti činjenice koje me bole, a to je da Zlatko Hadžiomerović od Stoca pravi Kladušu, jer je tako podijelio narod da brat ne priča s bratom, komšija s komšijom, mahala s mahalom! On je naš najveći dušmanin, jer kako drugačije objasniti to što je u subotu u kafić "Nota" doveo Ziju Hažiomerovića i dao mu spisak RVI na koji je stavio sve one ljude koji su protiv njega da ih skine sa spiska, to jest izvede iz prava. Strašno. Da budemo jasni, što se mene tiče, neka stave, što se kaže, crnog Ciganina, ali Zlatko Hadžiomerović nije zaslužio da vodi ovaj narod - ogorčen je Eminović.

Čuvanje reda

Slično priča i nekadašnji borac Jasminko Makitan, koji kaže da je najstrašnije to što Hadžiomerović skoro na svaki skup vodi zaštitare, koji, nerijetko, dođu i sa psima.

- To, jasno, izaziva revolt kod ljudi. Školu je u potpunosti privatizirao, ljudi se boje da će ostati bez posla ako ne glasaju za njega, a stipendisti Vlade HNK bez primanja. Napetost se u zraku osjeti i nije nimalo ugodno - govori on.

jasminko-makitan

Makitan: Dovode pse

S druge strane, Hadžiomerović za naš list kaže da su optužbe na njegov račun vrlo ružne i gnusne.

- To su najobičnije laži koje iznose oni koji su, da tako kažem, na suprotnoj rivalskoj strani. Međutim, nedopustivo je da dovode predstavnike drugih stranaka da oni predsjedavaju skupštinama. Ružne su to scene, ali izborni proces ide i svako ima pravo da optužuje. Na kraju će se prava istina znati. A što se tiče zaštitara, oni su tu da čuvaju red od onih koji se huliganski ponašaju i zaštite ljude od nemira i nereda tih padobranaca – iznio je Hadžiomerović.

Ko je izdajnik naroda

Suad Pejak, sekretar Mjesnog ogranka Crnići-Aladinići, ispričao nam je da Hadžiomerović sve one koji drukčije od njega razmišljaju naziva izdajnicima bošnjačkog naroda.

kaplan-10

Kaplan: Prijavljen policiji

 - To je meni u SMS poruci napisao. A obilazi službenim autom ljude, dijeli iskaznice SDA kome hoće, a na svoje spiskove stavlja čak i SDP-ovce. Prije četiri godine glasao sam za njega i to sebi neću halaliti - rekao nam je Pejak.

Nestali spiskovi članova

Član SDA iz Stoca Huso Tabaković tvrdi da je Hadžiomerović uništio evidenciju članstva te da "nosi bjanko iskaznice i dijeli ih kome hoće, odnosno onima koji će glasati za njega".

huso-tabakovic

Tabaković: Zavađa ljude

- Ja sam i član Izvršnog općinskog odbora, koji sada zovemo nastavničko vijeće, jer tu su njegovi ljudi. Zbog problema s evidencijom intervenirao je generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji je predložio da i Hadžiomerović i Kaplan naprave spiskove te da se, ako ima neko sporan, dogovore. Međutim, on je za jednu noć napravio spisak mog odbora sa 29 ljudi, a kako sam ja predsjednik, znam da ih ima 157. Jednostavno, zavađa ljude, radi sve najcrnje i pravi nered - rekao nam je Tabaković.