BIH

Poslodavci i sindikati poručili Vladi: Zaustavite ekonomsko urušavanje Federacije!

Na konstituirajućoj sjednici novog sastava ESV FBiH

A. DUČIĆ

5.5.2015

Predstavnici sindikata i poslodavaca jučer su na konstituirajućoj sjednici novog sastava Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH predstavnicima Federalne vlade, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, dali do znanja da neće trpjeti jednostrane poteze u vezi s donošenjem bilo kojeg zakona koji će ići na njihovu štetu.

Promptno djelovati

Da aktuelni saziv Vlade već na samom početku mandata ulazi u vruće pregovore sa socijalnim partnerima, govorilo je obraćanje predstavnika poslodavaca Edina Ibrahimpašića, direktora „Bihaćke pivovare“.

- Vi ste ti koji moraju zaustaviti sveopći pad u Federaciji. Vi imate mehanizme i rješenja kao Vlada da promptno djelujete. Zaustavite urušavanje ekonomije u FBiH! Govorite o novim zakonima, a imate postojeća koji se na terenu ne provode ni deset posto - rekao je Ibrahimpašić.

I predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Salih Krušćica bio je oštar u svom nastupu, ukazavši na mnoge Vladine odluke koje sama vlast uopće ne poštuje.

- Ne poštujete moratorij o zapošljavanju u javnoj upravi koji ste postavili. O čemu onda pričamo? Niko ne smije donositi jednostrane poteze - izjavio je Krušćica.

Predstavnici poslodavaca i sindikata taksativno su premijeru i prisutnim ministrima pobrojali šta očekuju da se od zakonskih rješenja donese u narednim mjesecima.

Socijalna sigurnost

Osim zakona o radu, to su zakon o privrednim društvima, izmjene Zakona o registraciji poslovnih subjekata, zatim zakoni o sigurnosti i zdravlju na radu, o štrajku, o stečaju, o uvezivanju radnog staža, o socijalnoj sigurnosti.

Pokrenuti stvari s mrtve tačke

Novalić je rekao da Vlada sigurno ne može sve ovo riješiti u dva mjeseca, „ali možemo stvari pokrenuti s mrtve tačke".

- Moramo tražiti rješenja za koja imamo realne izvore - rekao je Novalić.