BIH

HURRIYET Veze Bakira i AK partije ugrožavaju odnose BiH i Turske!

ANKARA Ugledni turski list problematizira Čilekovo imenovanje

T. L.

5.5.2015

Stručnjaci, akademici i istraživači iz Turske i Bosne i Hercegovine snažno osuđuju, kako oni to vide, očito favoriziranje između turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), njegove AK partije i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i čelnika Stranke demokratske akcije, piše jučer ugledni turski list "Hurriyet".

- Oni kažu da u Turskoj Izetbegović ima samo Erdoana i AKP, a da Erdoan u BiH ima samo Izetbegovića. Prema tim kritikama, pokazivanje pune međusobne podrške između njih dvojice veoma je rizično za dvije bratske nacije, jer ako jedna od dvije stranke izgubi moć, odnosi Turske i BiH će trpjeti i umnogome biti narušeni - navodi se u tekstu koji potpisuje Hamdi Firat Bujuk (Buyuk) iz Organizacije za međunarodne strateške studije USAK iz Ankare.

Rizičan potez

Najutjecajniji turski list objavio je tekst u kojem se razmatraju odnosi vladajuće stranke u toj državi i Izetbegovića, a povodom imenovanja Muzafera Čileka (Cilek), turskog biznismena, za savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Bujuk je objavio tekst pod naslovom "Kada turski biznismen postane savjetnik bosanskom prezimenu" i uz niz činjenica iznosi ocjenu da je to rizičan, ali uspješan potez turske vanjske politike koju vode Erdoan i njegov premijer Ahmet Davutolu (Davutoglu)!

"Hurriyet" podsjeća na detalje iz Čilekove biografije i neke turske projekte u BiH, ali i na fakat da se favoriziraju veze Izetbegovića i Erdoana te njihova politička pozicija.

- Poznato je da je Bakir, sin Alije Izetbegovića, dao punu podršku tokom Erdoanove kampanje. Prošle godine putem videolinka je Izetbegović izjavio da će Erdoan, ako bude izabran, biti ne samo predsjednik Turske nego i predsjednik Bosne. Okupljeni na tom skupu i članovi AKP klicali su tome, ali u BiH je Izetbegović naišao na kritike iz mnogih krugova, pa čak i iz njegove stranke, SDA - navodi "Hurriyet".

 Velikodušni zajam

U zamjenu za to, navodi list, Erdoan je dao svu logistiku za Izetbegovićeve namjere da osvoji drugi mandat na prošlogodišnjim općim izborima.

- Baš uoči izbora 2014. bh. filijala turske državne "Ziraat banke“ dala je BiH zajam od 50 miliona dolara, a naravno, Izetbegović je bio tu da prihvati novu kreditnu liniju sa svom pompom i onime što prati tako velikodušnu transakciju - ističe Bujuk u tekstu.

faksimil-1

Faksimil teksta u uglednom turskom listu

Kako zaključuju, Čilekove veze sa AK partijom su poznate i ne predstavljaju nikakvu tajnu te je najvažnije pogledati "prave razloge i moguće posljedice njegovog imenovanja za savjetnika".

- To zaslužuje veliku pažnju - zaključuje autor teksta.

 Kazaz: Dodik i Izetbegović traže autoritet u Putinu i Erdoanu

Odnose BiH s Turskom i Rusijom jučer je tematizirala i Radio Slobodna Evropa, spominjući događaje iz Zenice od 23. aprila.

- Zenica je bila u znaku turskih i bh. zastava. Za organizaciju manifestacije na kojoj se slavio praznik koji je Ataturk poklonio turskoj djeci je potrošeno 250.000 eura. Zenički gradonačelnik Husein Smajlović održao je govor koji nije imao nikakve veze s manifestacijom - navodi ovaj medij.

Mostarski profesor Slavo Kukić za RSE je izjavio da se u BiH "svako malo dešavaju slične manifestacije", koje naziva sociopsihološkim fenomenima potrebe malih naroda za velikim zaštitnicima. Profesor na Sarajevskom univerzitetu Enver Kazaz kaže da se "vlastiti narodi smatraju malodobnim, neodraslim, pa moraju u tzv. velikim narodima imati neku vrstu uzora".

- Tj. starijeg brata ili oca, pri čemu i Bakir Izetbegović, a i Milorad Dodik, pokušavaju da u nedostatku vlastitog autoriteta, politički autoritet pronađu bilo u Putinu, bilo u Erdoanu. Jednom riječju, znajući koliko su zapravo neuspješni kao politički lideri, i Izetbegović i Dodik i ljudi slični njima samo prikrivaju rusofilijom, odnosno turkofilijom vlastitu intelektualnu, političku, ljudsku i svaku drugu mizernost - ocjenjuje Kazaz.