BIH

Bajrović: Ako treba zvat ćemo i SIPA-u

NAJAVE Premijer i ministar za "Avaz" o javnim preduzećima

A. DUČIĆ

5.5.2015

Kriza u odnosima između koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a, stranaka koje čine Federalnu vladu, zbog koje se skoro mjesec ne održavaju sjednice, trebala bi biti prekinuta ovog četvrtka. Kako je za "Avaz" izjavio federalni premijer Fadil Novalić, tog dana bit će održana treća redovna sjednica Vlade, a na dnevnom redu naći će se javna preduzeća koja, kako kaže, posluju s poteškoćama.

Teški gubitaš

- Bit će sigurno riječ o šest-sedam preduzeća koja su u problemima. Vidjet ćemo kako s njima postupati - kratko je kazao Novalić, koji nije želio otkriti o kojim se preduzećima radi te predviđaju li razgovori i kadrovske promjene.

Novalić je ranije potvrdio da će se na narednoj sjednici sigurno razgovarati o "Aluminiju", teškom gubitašu čiji su dugovi premašili 230 miliona KM, zatim o HT-u Mostar, koji je, navodno, također u minusu, te o "Elektroprivredi HZHB", i to zbog isteka mandata Nadzornog odbora ove kompanije. Također, na stolu bi se, prema određenim informacijama, mogla naći i preduzeća poput Fabrike duhana Sarajevo i "Bosnalijeka".

Ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović u izjavi za "Avaz" nije mogao potvrditi premijerovu najavu da će se na sjednici Vlade razgovarati baš o šest-sedam preduzeća.

fadil-novalic-nova

Novalić: Potvrdio ponovo održavanje sjednica 

- Dogovorili smo se da stavimo na sto sva ona preduzeća u kojima zaista gori, dakle tamo gdje je alarmantno. Nismo to još definirali. Što se nas tiče, mogu sva preduzeća u četvrtak biti predmet rasprave. Vidjeli smo u medijima u posljednje vrijeme neke informacije. Moram priznati da ih ja zaista nisam znao - kazao je Bajrović.

Taktičke bitke

Ističe da "ovdje mi nemamo interes nikoga da štitimo te, ako treba, neka u ova preduzeća uđu i SIPA i Finansijska policija".

- Umjesto da smo se odmah počeli baviti tim stvarima, mi smo se bavili nekim taktičkim bitkama, a svi smo u istom brodu - rekao je Bajrović.

Sporna uredba

Na pitanje šta je sa spornom uredbom koja definira način imenovanja u nadzornim odborima preduzeća s državnim kapitalom, Bajrović je rekao da je ona za sada ostavljena po strani. Ova uredba prvobitno je i bila razlog raskola koalicionih partnera.

Dok je DF insistirao da se ona tumači na način da su ministri nadležni za imenovanja, HDZ, a kasnije i SDA, zauzeli su stavove da je isključivo Vlada ta koja aminuje članove nadzornih odbora u ime državnog kapitala.