BIH

Na pomolu spor BiH i Hrvatske zbog radioaktivnog otpada!

ALARMANTNO Šarović traži objašnjenje iz Zagreba o planovima

K. KEŠMER

5.5.2015

Ako se informacije o odlaganju radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na samoj granici Hrvatske i BiH, pokažu kao tačne, štete za okolinu mogle bi biti ogromne, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) komentirajući prijedlog vlasti Republike Hrvatske da lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada bude u Trgovskoj gori, u općini Dvor, koja je na samoj granici sa BiH.

mirko-sarovic-1

Šarović: Detaljne informacije

- Zbog toga sam zatražio sastanak s hrvatskim resornim ministrom Mihailom Zmajlovićem, a sutra (danas, op. a.) ću održati i sastanak s entitetskim ministrima - kaže Šarović.

Zbog ovog slučaja, o kojem se govori već duže vrijeme, reagirao je i čelnik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a sve miriše na novi spor između dvije države.

Iz prve ruke

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH već je uputilo Općini Dvor prijedlog po kojem bi se na njihovoj općini odlagao ovaj opasni otpad. No, Šarović kaže da bi šteta, ako do toga dođe, nastala i za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom zbog činjenice da bh. vlasti nisu uopće bile upoznate s planovima komšija.

Iako je Općinsko vijeće Dvor odbilo dati saglasnost da se na njihovoj teritoriji odlaže opasni otpad, prema riječima načelnice općine Bosanski Novi Snježane Rajilić, koja je prisustvovala prezentaciji plana u Hrvatskoj, ova priča još nije zaključena.

snjezana-rajilic

Rajilić: Nema istraživanja

- Naša općina Bužim, Cazin i još mnoge u BiH su ugrožene. Bila sam gost u općini Dvor kada je prezentiran plan odlaganja i ono što sam vidjela, zabrinulo me je. Oni nisu napravili nikakvo istraživanje tla, jer cijelo područje oko Banje Luke je podložno zemljotresima. Nisu ispitali utjecaj na okolinu, vodu, zrak... – ističe Rajilić.
 
Politička studija

Ona je istakla da je očigledno da se ne radi o naučno relevantnoj studiji već o političkoj.

- Lokacija je daleko od glavnih centara kao što su Zagreb, Karlovac, a u toj općini nema mnogo stanovnika. Također, istakli su da je to ekonomski isplativo, jer je tu vojni objekt koji se ne koristi te je to bio argument – dodaje Rajilić.

Pokušali smo jučer kontaktirati i hrvatske vlasti u vezi s ovim slučajem, ali do zaključenja ovog izdanja to nije bilo moguće.

BiH ima pravo i na arbitražu

Rajilić je dodala da je centar općine Bosanski Novi od mjesta gdje bi se otpad odlagao udaljen svega 2.100 metara zračne linije.

- Vlasti u BiH se moraju aktivno uključiti u ovaj problem. Prema međunarodnoj Ex-po konvenciji, BiH ima pravo učestvovati u postupku odabira, tražiti istraživanja, a na kraju i arbitražu - naglašava Rajilić.