BIH

AMAR TABAKOVIĆ SPASIO ŽIVOT Od imena iz crne hronike do heroja

Izbjegnuta tragedija

D. PAŠALIĆ

5.5.2015

Kao što je široj javnosti poznato u Zenici je 52-godišnji A.M. prvobitno izašao sa Odjela neuorpsihijatrije Kantonalne bolnice u Zenici, a potom došao do pješačkog mosta odakle je skočio u rijeku Bosnu.

Na sreću, tragedija je izbjegnuta zahvaljujući savjesnim građanima Zenice i to Amara Tabakovića koji je cijeli slučaj posmatrao iz obližnjeg ugostiteljskog objekta. Naime, ovaj Zeničanin bh. javnosti poznat je po natpisima u crnoj hronici, nakon što je krajem 2011. bio optužen za nasilničko ponašanje u vezi sa nanošenjem teških tjelesnih povreda u pucnjavi ispred jednog zeničkog kluba.

Nakon što je odslužio kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, mladi Zeničanin odlučio je u potpunosti promijeniti svoj način života, a što pokazuje i gest koji se jučer desio. Naime, upravo je Tabaković bez razmišljanja i rizikujući vlastiti život iz obližnjeg ugostiteljskog objekta uočio tijelo u rijeci Bosni, nakon čega je odlučio skočiti i spasiti život 52-godišnjeg muškarca.

mjesto-nesrece-zenica

Foto: Avaz (Zenica: S lica mjesta nesreće)

Kako priča za „Avaz“, iako su na licu mjesta bili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica i Policijske jedinice Zenica, ipak se niko nije odlučio za ovaj hrabri čin. Prilikom spašavanja kojim je spriječio da se cjelokupan slučaj završi tragično, zadobio je povrede glave, ali činjenica da je spasio jedan život zanemaruje povrede koje je jučer zadobio.

Mnogi će reći kako jedna lasta ne čini proljeće, ali ovo nije prvi slučaj, naime Amar nam otkriva da je i ranije spašavao živote budući da je prošle godine također spasio život trudnici nakon nesreće na Bojinom viru u Zenici, ali nikada nije htio sve to eksponirati u javnost.

U posljednje vrijeme aktivno se bavi sportom, uz maksimalno zalaganje da zeničku djecu "spasi" ulice i savjetuje im da treniraju. Kako nam ekskluzivno otkriva, uskoro planira otvoriti i svoj bokserski klub, a koji će definitivno svima onima koji uživaju u ovom borilačkom sportu upotpuniti slobodno vrijeme.

Sve navedeno zasigurno upućuje kako je ovaj nekada problematični Zeničanin ovim gestom definitivno heroj, a koji će, kako kaže, uvijek i bez razmišljanja pomoći onima koji se nalaze u opasnosti pa čak i onima po život, ne razmišljajući o ugrožavanju svog vlastitog.