BIH

Zlatni ljiljan stoljećima bio simbol bh. naroda

Na jučerašnji dan 1992. usvojeni prva zastava i grb nezavisne BiH

M. ČUSTOVIĆ

5.5.2015

Prva zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni na jučerašnji dan, 4. maja, 1992. godine. Zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića - bijela zastava pravougaonog oblika, s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju. 

Vojna obilježja

Ideju da se za nova državna obilježja tadašnje Socijalističke Republike BiH prihvate ona iz doba srednjovjekovne Bosne, kada je bila samostalna država, iznio je uvaženi historičar i profesor Enver Imamović još 1991. godine. Zastava je prvi put zvanično predstavljena 22. maja 1992. ispred zgrade UN-a u Njujorku.

- Kada je došlo do raspada bivše Jugoslavije i kada su se sve republike izjasnile da žele biti samostalne, jasno je bilo da je došao red i na BiH. Kada je bilo jasno da će BiH postati nezavisna, u proljeće 1991. godine mene su odredili da formiram komisiju od stručnjaka i historičara koja će dati prijedlog novih državnih obilježja. Onda smo moje kolege i ja, uz napomenu da su tu bili Hrvati, Srbi i Bošnjaci, donijeli zaključak da je najbolje da obilježja budu historijska, s obzirom na kompozicijski sastav BiH. Odabrali smo neutralna obilježja iz vremena kada je BiH u srednjem vijeku bila samostalna - prisjetio se Imamović.

ljiljani-zastava-750x380

Prijedlog su predali Parlamentu BiH, ali, prije nego što je otvorena zvanična rasprava, počeo je rat.

- Sve kolege koje su sa mnom radile na tom projektu napustile su zemlju. Samo sam ja ostao. Kako nismo sve bili kompletno definirali, ja sam preuzeo to da završim, a pomagao mi je jedan momak, izvrsni dizajner. Ranije je bilo predloženo da zastava bude plave boje, ali budući da je u srednjovjekovnoj Bosni bila bijela, ostavio sam da bude tako. Grb je prihvaćen onakav kakav je i bio u srednjovjekovnoj Bosni. To je ušlo u proceduru i prihvaćeno je na Predsjedništvu BiH. Nakon toga, dao sam prijedlog i da vojna obilježja budu ista. I to je prihvaćeno - istakao je Imamović.

Po diktatu

Podsjeća da ni u jednoj zemlji nije bio toliko obljubljen ljiljan koliko u srednjovjekovnoj Bosni. To pokazuje na hiljade stećaka koji imaju na sebi ljiljan, bio je opjevan, bio je na nakitu, odjeći, ljudi su se poistovjećivali s tim simbolom.
 
- Ljiljan je 700 godina bio nacionalni znak onovremenog naroda, a ta ljubav prema ljiljanu postoji i danas - naglasio je Imamović.

Državna obilježja BiH s ljiljanima (grb i zastava) koja su bila u upotrebi tokom rata od 1992. do 1995. i nekoliko poratnih godina, svojevremeno su, po diktatu međunarodne zajednice, zamijenjena novim koja su i danas na snazi. Umjesto zlatnih ljiljana, koji su stotinama godina bili simbol svega onoga kroz što su Bosna i Hercegovina i njen narod prošli, osobito u posljednjem ratu, Bosni su određeni novokomponirana zastava i grb koji nemaju ništa zajedničko s njenom hiljadugodišnjom historijskom tradicijom.

Vrijedili do Vestendorpa

Prva zastava i grb RbiH zvanično su usvojeni prije 23 godine, 4. maja 1992., a pred zgradom UN-a u Njujorku zavihorila se 22. maja 1992.

Zastava i grb s ljiljanima bili su važeći državni simbol do 4. februara 1998. Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp (Carlos) tada je donio odluku o aktuelnim državnim obilježjima.