GLOBUS

U Francuskoj preminuo i drugi pacijent kome je ugrađeno vještačko srce

Usljed postoperativnih komplikacija

Srna

4.5.2015

U Francuskoj je preminuo i drugi pacijent kome je u augustu prošle godine ugrađeno vještačko srce napravljeno u laboratoriji francuske kompanije Karma, saopšteno je danas iz ove kompanije.

Drugi pacijent, kome je prije devet mjeseci ugrađeno vještačko srce, preminuo je 2. maja, saopšteno je iz ove kompanije za izradu proteza.

Šezdesetdevetogodišnji čovjek operisan je 5. augusta u Nantu, ali je 1. maja ponovo hospitalizovan zbog loše cirkulacije, precizira kompanija Karma u saopštenju.

"Hirurško-medicinska ekipa konstatovala je da ima problema u funkcionisanju proteze, pacijent je stavljen na intenzivnu njegu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je 2. maja odlučeno da se pacijentu ugradi nova proteza, ali je uprkos realizovanim naporima pacijent preminuo usljed postoperativnih komplikacija.

Ovo je drugi neuspjeh za godinu dana, dok je prošlog mjeseca vještačko srce ugrađeno trećem pacijentu, prenosi Reuters.

Prvi pacijent, 76-godišnji čovjek kome je ugrađeno vještačko srce  napravljeno u laboratoriji kompanije Karma preminuo je u martu, 75 dana nakon operacije.

Kompanija Karma saopštila je da je 28. aprila u bolnici "Žorž Pompidu" u Parizu ugrađeno vještačko srce trećem pacijentu.