BIH

Ministar Mandilović: Novi zakon o radu nema alternativu

Razgovarao sa šefom Misije MMF-a Ronom van Roodenom

Fena

4.5.2015

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović razgovarao je danas u Sarajevu s šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ronom van Roodenom o izradi i donošenju novog Zakona o radu, reformama u oblasti civilnih invalidnina i civilnih žrtava rata, kao i reformi penzionog sistema.

Ministar Mandilović je podsjetio na tešku ekonomsku situaciju u BiH te je ocijenio da se u duhu novih socio-ekonomskih reformi trebaju uraditi maksimalni napori u primjeni evropskih regulativa u bh. zakonodavstvu, koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, ekonomski progres zemlje i dolazak novih investicija.

Stoga je neophodno donošenje novog Zakona o radu, kojeg će  modernizirati i usuglasiti svi socijalni partner u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH te je najavljeno da će Vlada FBiH izradi ovog zakona pristupiti veoma ozbiljno.

Mandilović je ustvrdio da će Vlada FBiH nastojati unaprijediti dijalog između poslodavaca i sindikata u svrhu donošenja Zakona o radu koji nema alternativu, saopćio je Ured Vlade Federacije za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike primilo je određene stavove sindikata u vezi teksta Zakona o radu, te isto očekuje od poslodavaca, da bi bila intenzivirana saradnja u procesu donošenja ovog zakona.