BIH

Tuzla: Počela podjela pomoći radnicima Tvornice transportnih uređaja

Kap u moru

M.A.

4.5.2015

Radnicima Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, počela je podjela pomoći koja je nedavno ponuđena od strane Vlade TK i direktora Inžinjeringa za transport tehnike (ITT).

Radnicima je uoči 1. Maja – Praznika rada podjeljena pomoć u iznosu 240 KM po svakom radniku, od strane Hasana Kandića, direktora ITT-a, dok će podjela prehrambenih paketa u vrijednosti od 270 KM obećani od strane kantonalne Vlade započeti sutra.

-Uoči 1. maja smo dobili po 240 KM. Imamo informaciju da će nam sutra podijeliti i bonove kako bi u Bingu podigli te pakete kao pomoć od strane kantonalne Vlade. Ovo je samo kratkotrajno rješene. Naš najveći problem je što Bego Gutić, premijer TK, sprema da našu tvornicu gurne u stečaj, ali mi to nećemo i ne želimo. Mi hoćemo posao i hoćemo da radimo i da od tog svog rada živimo - kazao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a.

Istaknuo je da za sada rade u proizvodnji na realizaciji poslova koji su ranije ugovoreni u vrijednosti od 700.000 KM, tako da će od toga sebi obezbjedili buduće plate.

-Završit ćemo i to malo posla šta imamo, ali se svakodnevno pitamo šta dalje. Treba ugovarati i nove poslove, a ne stojati samo na ovim davno ugovorenim poslovima. Ovo što je premijer Gutić uradio za nas to je kap u moru. I dalje nećemo odustati i od ostalih zahtjeva među kojima je da se što prije uveže 14 godina radnog staža radnicima. Oni će morati rješavati naše zahtjeve jedan po jedan, samo nećemo da nas gurnu u stečaj - podvukao je Terzić.