BIH

NAJVEĆI SIN JUGOSLAVIJE Pogledajte snimke nastale na dan kada je umro Josip Broz Tito

Danas 35 godina od smrti predsjednika SFRJ

(Al. Ti.)

4.5.2015

Prošlo je tačno 35 godina od smrti jugoslavenskog vođe, čelnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu te jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Josipa Broza Tita.

Tog 4. maja 1980. godine, nakon pročitanog proglasa Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u ime SK SKJ i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, život je u Jugoslaviji nakratko stao.

Voditelji su jedva izgovorili da je Tito umro

Snimke objave informacije o Titovoj smrti, koje su drhtavim glasovima izgovorili s Radio Beograda i s Televizije Zagreb i danas se mogu pogledati na YouTubeu.

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, stoji u proglasu.

“Dana 4. maja 1980. u 15.05 u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsjednika naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsjednika Saveza komunista Jugoslavije, maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita”, pisalo je u proglasu.

Nogometaši su neutješno plakali

Legendarna je i snimka utakmice Hajduka i Crvene Zvezde na kojoj nogometaši plaču, a na tribinama se ori “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Plakali su i svi ostali

Snimke uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišle su svijet, a Titova smrt opisivana je kao najtužniji dan u historiji Jugoslavije.

Dan nakon smrti, njegovo je tijelo smješteno u auli jugoslavenske Skupštine u Beogradu, gdje su mu dužnosnici i građani mimohodima odavali počast. Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.

Svi se prisjećaju dana kad je umro Tito

Puno godina nakon snimljen je i dokumentarac “Dan kad je otišao drug Tito” u kojem se svi prisjećaju dana Titove smrti i kako je ona utjecala na njih.

A ovo je godinama bila najslušanija pjesma Jugoslavije: