BIH

Branioci Goražda ušli su u historiju koju će neko izučavati

Dan kada je počela 1.336 dana duga opsada grada na Drini

Al. B.

4.5.2015

Prije 23 godine, 4. maja u ranim jutarnjim satima, počeo je opći napad srpskih snaga na jedini slobodan grad na Drini. Goražde je u potpunom okruženju provelo narednih 1.336 dana, a tokom bjesomučnih napada na grad ubijeno je više od 4.000 osoba.

Tokom jedne od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja ubijeno je i ranjeno i oko 550 djece. Bez obzira na neravnopravnu borbu sa nekoliko srpskih korpusa, te činjenicu da je cijeli rat provelo bez struje, vode, lijekova i hrane, Goražde je cijelom svijetu pokazalo kako se bitke dobijaju srcem i ljubavlju prema domovini, a ne čelikom. Ovaj datum obilježava se tek protokolarno, polaganjem cvijeća, obilaskom mezarja poginulih.

- Kažu danas djeca nemaju historiju. Možda je i bolje, jer da je pišu oni koji su danas na vlasti, ne bi bila ni približna. Učite istoriju od svojih očeva, a kada budete to radili onda ćete shvatiti da su branioci Goražda ušli u istoriju i to sigurno neko izučavati - kazao je, nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje "Goražde - grad heroj svojim braniocima", Abduselam Sijerčić, ratni komandant 31. Drinske udarne brigade.

polaganje-cvijeca

Polaganje cvijeća na spomen-obilježje "Goražde - grad heroj svojim braniocima"

On je podsjetio na period priprema grupa građana za otpor agresiji, te formiranje prvog patriotskog štaba 27. septembra 1991. godine, na dan kada je Užički korpus na pohodu prema Dubrovniku prošao kroz Goražde. Dana 22. marta 1992. godine Goraždani su odgovorili na barikade postavljene u pojedinim dijelovima grada, a uslijedilo je formiranje Štaba TO, a potom i jedinica koje su se, nedovoljno spremne i naoružane, hrabro suprotstavile višestruko jačem neprijatelju.

Svoj pokušaj uništenja grada agresor je najavio prvim granatama koje su 4. maja, oko sedam sati ujutro, počele tući sve ciljeve u gradu. Tri i po mjeseca kasnije branioci Goražda prelaze u kontranapad oslobađajući cijeli prostor Općine u najvećoj pobjedi ARBiH u prvoj godini rata.

Sijerčić je podsjetio i na veliku ofanzivu srpske vojske 1994. godine, kada branioci gube neke teritorije, ali spremni i na smrt ne napuštaju grad odbijajući napade na samim ulazima u grad.

abduselam-sijercic

Abduselam Sijerčić

- Kada smo kretali u odbranu nismo se borili za ovakvu državu. Mi smo se borili za domovinu BiH - istaknuo je Sijerčić, pozivajući nove vlasti da isprave nepravde prema boračkoj populaciji, vrate dostojanstvo braniteljima, da njihovoj djeci omoguće da u svom gradu rade, žive i planiraju budućnost.