NOGOMET

MALKOČEVIĆ Trebat će nam dosta rada i truda

Nakon razvojnog turnira u Finskoj

E. M.

4.5.2015

Potpuno nova kadetska selekcija BiH učestvovala je u Finskoj na UEFA-inom razvojnom turniru. Izabranici selektora Sakiba Malkočevića pružili su dobre partije u grupi bili sa domaćinom Finskom, Latvijom i Rusija. Prije dvije, odnosno godinu dana BiH je bila pobjednik turnira u Umagu i Sarajevu. UEFA-in program, odnosno razvojni turnir se prije svega bazira na nešto drugačijim pravilila igre u odnosnu na način koji se danas aktivno igra fudbal.

- Rezultat nije u prvom planu već razvoj mladih igrača koji trebaju da dobiju priliku za igru. U jednoj utakmici mora nastupati 20 fudbalera i otprilike trebaju igrati 80 minuta. Nakon nerješenog rezultata izvode se penali, a pobjendik dobija dva, a poraženi jedan bod. Kada neko od igrača dobije žuti karton izlazi iz igre 8 minuta i ponovo ima pravo ulaska u teren. Dakle, to su ta pravila koja su prisutna - rekao je Malkočević.

Dječaci koji su rođeni 1999. godine sada čine kostur nove selekcije. Prema riječima Malkočevića potpuno novi tim će trebati uložiti dodatni napor kako bi mogao bar donekle parirati prethodnim generacijama, koje su ostvarile vrlo zapažene rezultate.

- Evidnetno je da ćemo kroz razne pripreme i utakmice trebati napraviti takozvanu doselekciju. Otprilike ćemo morati potražiti još 5-6 igrača, bez obzira što smo na turniru završili na drugom mjestu, osvojivši isti broj bodova kao i prvoplasirana Finska. Ovo je momcima prvo okupljanje i odlazak daleko od kuće, pa ih moramo shvatiti. Zato su i moguće oscilacije i ovaj turnir sa tri odigrane utakmice bit će za nas jedno novo iskustvo. Trebat će dosta rada i uloženog truda da dostignemo prethodne generacije, ali uz velika odricanja mislim da je i to moguće. Međutim, ovaj turnir nam je dobro došao. Isprobali smo sve igrače. Momci su bolje igrali nego na turniru "Josip Katalinski Škija". Raspored je bio zgusnut i odigrali smo tri utakmice u četiri dana, ali su igrači dobro odgovorili zadatku. Trudili su se i borili u svakom trenutku i pokazali da se na njih može računati. Ipak, moramo pronaći još par kvalitetnih igrača na određenim pozicijama kako bi ova selekcija bila još konkurentnija - rekao je Malkočević.

On je istakao da je zadovoljan i grupom sa kojom su se sastali naši mladići nedaleko od Helsinkija. Kaže da je to dobra uvertira pred kvalifikacione utakmice i turnir u Moldaviji u oktobru.