BIH

TUZLA Otvoren Sajam srednjih škola pod nazivom "KOMPAS"

U dvorani Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo"

Autor:M. Ah.

4.5.2015

U dvorani Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ u Tuzli danas je otvoren Sajam srednjih škola pod nazivom „KOMPAS“, u organizaciji Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH Tuzla i Kameleon Youth Club, uz pomoć Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Cilj ovog sajma jeste da pruži smjernice budućim srednjoškolcima da se lakše odluče za svoju buduću profesionalnu orijentaciju.

Hura Dragan, nastavnik praktične nastave u JU Mješovite srednje mašinske škole Tuzla, zajedno je sa svojim učenicima kroz svoj projekat napravio automobil pod nazivom „Bagi“, koji je danas i izložen ispred KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla.

- Napravili smo ovaj „Bagi“ koji prvenstveno služi da bi učenici tačno naučili gdje se nalaze dijelovi na vozilu. Istovremeno učenici kroz vježbe dobiju rutinu da mogu sutra da budu uspješni i da u servisima budu dobri majstori. Ovo treba voljeti da bi se ostvarilo ono što se zamisli. Mašinstvo je jako zanimljivo i može se dosta stvari naučiti i napraviti - kazao je Hura.

automobil-bagi-izum-msainske-skole

Foto: M. Ahmedić (Automobil "Bagi", izum Mješovite srednje mašinske škole)

Istaknuo je da je mašinstvo svuda i da je to dobar poziv za buduće generacije, jer su, kako kaže, potrebe mašinstva na tržištu sve veće.

- Mašinskih tehničara i inžinjera na biroima za zapošljhavanje nema, što znači da je taj poziv za upis u tu školu zahvalan po pitanju bolje budućnosti. Djecu treba samo dobro naučiti i dati im posao u ruke, samo na taj način najbolje mogu ispoljiti svoju kreativnost - podvukao je Hura.

Osim Mašinske škole i druge srednje škole, sa područja grada Tuzle, predstavile su svoje radove, odnosno materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete, te su budući srednjoškolci uživali u razgledanju istih.

Prema riječima domaćina Sajma KŠC Tuzla, ove godine su zadovoljni velikim odzivom posjetitelja, te se nadaju da će i u budućim godinama biti tako, kako bi, tvrde, mladima olakšali upis u srednju školu, odnosno lakše opredijeljenje za onu profesiju koja će im donijeti bolju budućnost.