GLOBUS

Ukinut policijski sat u Baltimoreu

Veliki protesti potresali ovaj grad

Fena

4.5.2015

Gradonačelnica Baltimorea ukinula je u nedjelju navečer policijski sat uveden širom tog grada na američkoj istočnoj obali nakon velikih nemira, dok se na hiljade pripadnika Nacionalne garde počelo povlačiti iz zastrašene metropole.

Gradonačelnica Stephanie Rawlings-Blake bila je suočena s rastućim pozivima da se ukine policijski sat, posebno od vlasnika prodavnica i restorana koji tvrde da im ograničenje kretanja uvedeno od 22 sata navečer do pet sati ujutru ugrožava poslovanje.

- Moj cilj uvijek je bio da policijski sat ne potraje dana duže nego što je neophodno. Izgleda da smo došli do te tačke - navodi Rawlings-Blake na svom Twitter nalogu.

Vlasti su uvele policijski sat 28. aprila nakon što su protesti zbog smrti muškarca koji je podlegao fatalnim povredama zadobijenim tokom boravka u policijskom pritvoru postali nasilni. Zabrana noćnih aktivnosti trebala je ostati na snazi do 4. maja.

Baltimore je poduzeo neuobičajenu mjeru uvođenja policijskog sata u cijelom gradu nakon što su demonstranti zasipali policiju kamenicama, palili automobile i pljačkali prodavnice.

Protesti su izazvani smrću Freddiea Graya (25), koji je zadobio tešku povredu kičme dok je bio u zadnjem dijelu policijskog kombija 12. aprila. On je preminuo sedmicu kasnije.