GLOBUS

ITALIJA Gotovo 1.300 imigranata se iskrcalo, očekuje se još 1.500

U toku vikenda spašeno više od 5.000 osoba

Fena

4.5.2015

Gotovo 1.300 od 6.000 imigranata spašenih u toku vikenda iskrcalo se u ponedjeljak ujutro na talijanske obale, dok se još očekuje 1.500 u toku dana, saopćila je vojna mornarica.

Prva grupa od 873 imigranta, od kojih su 103 žene i 52 djece, stiglo je u luku Pozzallo u blizini Raguse, na krajnjem jugu Sicilije.

Imigranti, uglavnom Somalci i Eritrejci, će nakon identifikacije biti prebačeni u prihvatne centre razbacane širom poluotoka, u Rimu, Milanu i Napulju.

Druga grupa od oko 400 ljudi je stigla brodom talijanske obalske straže u Messinu, na sjeveru Sicilije. Ona se sastoji uglavnom od Somalaca i Eritrejaca, a također i Sirijaca.

Dva vojna broda se očekuju nešto kasnije u toku dana s gotovo 1.500 imigranata.

Fregata "Bersagliere" bi trebalo da stigne u luku Reggio Calabria sa 778 imigranata spašenih u pet raznih operacija posljednjih dana, precizirala je Mornarica, dok se patrolni brod "Vega" očekuje u sicilijanskoj luci Augusta sa 675 imigranata.

Više od 5.800 osoba je spašeno u raznim operacijama spašavanja u Sredozemnom moru u toku vikenda, a deset je pronađeno mrtvih.

Samo u subotu, talijanske obalske straže su koordinirale spašavanje 3.690 imigranata na 17 brodića, uglavnom kod libijske obale.

Prvi put ove subote, francuski patrolni brod Commandant Birot, upućen prošle sedmice kao pojačanje u Sredozemnom moru, nakon niza brodoloma u aprilu, učestvovao je u operacijama, spasivši 219 imigranata koji su bili na tri razna broda.

Stotine imigranata, uglavnom afričkih, ali i veliki broj iz Sirije, gdje haos ostavlja slobodne ruke krijumčarima, stižu svaki dan na talijanske obale.