GLOBUS

NAJTEŽI TRENUCI U ŽIVOTU Skočio sam u more puno leševa kako bih se spasio od Breivika

Napad koji je šokirao Norvešku

(Al. Ti.)

4.5.2015

Björn Ihler jasno se sjeća kako je gledao u oči masovnog uboice, teroriste i psihopate Andersa Behringa Breivika (37), uvjeren da su to njegovi posljednji trenuci.

Gotovo četiri godine nakon stravičnog napada u Norveškoj, preživjeli 23- godišnjak najgori dan u svom životu opisao je u knjizi 'The Forgiveness Project: Stories for a Vengeful Ageda', piše Jutarnji.

Ihler je ispričao Mirroru da Breivika ne mrzi nego samo osjeća ravnodušnost prema muškarcu koji mu je pokušao oduzeti život.

Prisjetio se kako je sa skupinom kolega stajao kraj obale kad se pojavio muškarac obučen u uniformu i rekao im da su sigurni. Nakon toga je podigao sačmaricu i počeo nasumce pucati.

Ihler se spasio skočivši u more prepuno tijela mrtvih studenata. Prisjetio se da je voda bila crvena od krvi. Breivik je sa sačmaricom stajao na obali i gledao u njega.

- Izgledao je potpuno mirno i fokusirano. Bio sam uvjeren da će me ubiti. Čak bih rekao da sam se pomirio s tim. Tada je povukao okidač, pucao i promašio, ispričao je mladić.

Metak je prošao nekoliko centimetara pored njega. Uspio je nekako otplivati i sakriti se uz žbunje kraj obale gdje je bio sve dok nije došla policija i uhapsila Breivika.

Napad se dogodio u julu 2011. godine. Desničarski ekstremist Breivik prvo je postavio auto - bombu u Oslu koja je ubila osmero ljudi.

bjorn-1

Björn Ihler

Tada se obukao u policajca, te naoružan pištoljem, automatskom puškom i sačmaricom otišao u ljetni kamp za mlade Laburističke stranke na otočiću Utoya.

Tamo je ubio 77 ljudi, među kojima su bila i djeca između 14 i 18 godina.

U potpunom haosu koji je nastao tinejdžeri su, misleći da je on policajac koji im želi pomoći, trčali prema njemu, a on im je hladnokrvno pucao ravno u glavu.

Stravični napad Breivik je planirao 80 dana. Svoj plan je objavio na dan napada u 12.30 sati na YouTubeu, a otkrili su i da je napisao manifest na 1500 stranica. Rekao je i da je dio manifesta iskopirao iz manifesta poznatog terorista Teda Kaczynskog poznatog pod nazivom Unabomber.

Policiji je rekao da je njegov čin bio užasan, ali neophoddan. Neko vrijeme je bio u potpunoj izolaciji, tokom čega su mu doktori dijagnosticirali paranoidnu shizofreniju.

Još danas je uvjeren kako napadom nije prekršio ni jedan zakon, a osuđen je na 21 godinu zatvora.

Iako mnogima neshvatljivo, Ihler kaže da ne osjeća bijes niti ljutnju prema Breiviku koji mu je pobio desetke prijatelja. Upravo radi dokumentarac o ekstremizmu i javio se Breiviku, tražeći od njega susret u četiri oka u zatvoru.

- Bilo bi zanimljivo čuti što on sad kaže o svemu. Pitao bih ga što ga je potaknulo na taj sumanuti čin, rekao je Ihler, s kojim se većina preživjelih s Utoye ne slaže.

Ambiciozni student mirovnih studija objašnjava da iz silnog užasa, koji se tog tragičnog dana dogodio, želi izvući nešto pozitivno i pomoći da se takve stvari više nikako ne ponove.