SPORT

Hughes ucijenio Begovića - potpis ili klupa!

ENGLESKA Šta je u pozadini izostavljanja našeg golmana iz postave Stokea

Autor:M. TANOVIĆ

4.5.2015

Kada Asmir Begović ne brani u ligaškoj utakmici Stouka, to, obično, znači da je povrijeđen. No, ovog puta to nije bio slučaj. Subotnji susret protiv Svonsija naš reprezentativni golman propustio je, jer ga je menadžer engleskog prvoligaša Mark Hjuz (Hughes) pred sami početak utakmica izbacio iz startne postave, i to zbog razloga koji nisu sportske prirode.  

U pravom smislu, radi se o ucjeni! Zbog činjenice da još nije potpisao novi ugovor sa Stoukom, Asmir je bačen na led.

Odbio ponudu

U obraćanju "Dnevnom avazu" Begovićev otac Amir otkriva našoj javnosti šta se dešavalo u subotu u svlačionici Stouka.

- Asmir je išao s ekipom na gostovanje Svonsiju, ali mu je Hjuz dva sata prije početka utakmice rekao da neće braniti i poslao ga na klupu. Rekao mu je da ne računa na njega zato što nije potpisao novi ugovor te da će se okrenuti mladom golmanu, koji je budućnost Stouka. No, Asmir je reagirao nepromišljeno tako što je rekao da neće sjediti na klupi. Napustio je tim i utučen se taksijem vratio kući. Nije ni bio na utakmici - izjavio je Amir Begović.

Pozadina svega su, svakako, nove špekulacije o Asmirovoj budućnosti. Za našeg golmana, kojeg ugovor sa Stoukom veže do 2016. godine, zainteresiran je veliki broj klubova. Stouk mu je prije desetak dana ponudio novi, ali ga je Asmir odbio, što je i navelo Hjuza na ovako brutalan postupak prema njemu.

- Nije problem u tome da Asmir ponekada sjedne na klupu. Nije nelogično, jer je njegova rezerva golman mlade reprezentacije Engleske, koja uskoro nastupa na Evropskom prvenstvu. No, ovo je prava ucjena, a takav odnos Asmir ničim nije zaslužio. Samo on i De Hea (De Gea) jedini iza sebe imaju svaku minutu ligaških nastupa ove sezone. Stouk je stabilan, primili su malo golova. Kada je Asmir slomio prst, molili su ga da se što prije vrati i spašava ih, a sada mu ovo rade - govori Amir.

Nema logike

Kakav će biti ishod svega? Hoće li se Begović vratiti u ekipu ili će ga Hjuz trajno držati na klupi dok se nešto ne prelomi?

- Nema logike. Stouk bi trebao Begovića ili prodati ili produžiti ugovor s njim. Bacati ga na klupu nema smisla, jer se tako snižava njegova cijena. To što je Asmir odbio prvu ponudu je normalno, to se zove pregovori. Činjenica je da on ima nekoliko veoma dobrih ponuda i da ima sportsku ambiciju da brani za klub koji će se boriti u Ligi prvaka. No, i dalje je 100 posto okrenut Stouku i daje sve od sebe. Zato mu je sve ovo poniženje - istaknuo je Asmirov otac Amir.

Begović bez komentara

Pokušali smo stupiti u kontakt s Begovićem, ali je naš reprezentativni golman zaključio da je najbolje da ništa ne komentira. Kako nam je rečeno, postoji mogućnost da se Asmir ovih dana obrati engleskim medijima.

Lugušić: Iz ovoga će izaći još jači

I trener golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine Enver Lugušić, čovjek od Begovićevog povjerenja, iznenađen je odnosom Marka Hjuza prema Asmiru. U stalnom je kontaktu s našim golmanom i savjetuje mu da, bez obzira na sve, ostane smiren.

- Hjuz je napravio veliku grešku. No, Asmir mora znati da ima kvalitet i da mu ga niko ne može oduzeti. Mora biti strpljiv. Siguran sam da će iz ove situacije izaći još jači. Ne smije se demoralisati, jer se za njega otimaju mnogi veliki klubovi - kaže Lugušić.