BIH

BiH se odriče 464.000 stanovnika!?

"Avaz" saznaje Predstavnici RS dodatno zakomplicirali situaciju s popisom

B. TURKOVIĆ

4.5.2015

Iako je do objave podataka popisa ostalo samo mjesec i po, u BiH još nisu usaglašeni kriteriji prema kojima će biti definirano rezidentno i nerezidentno stanovništvo, odnosno kako će od broja popisanih (3,7 miliona) biti izveden zvaničan broj stanovnika.

Kako saznajemo, situacija u vezi s ovim pitanjem stalno se dodatno komplicira, pa sada postoje najmanje četiri varijante po kojima bi mogao biti dobiven broj Bosanaca i Hercegovaca. Iz Agencije za statistiku BiH, odnosno Centralnog popisnog biroa, ovi prijedlozi su prije nekoliko dana poslani i na očitovanje Vijeću ministara BiH.   

Eliminacija građana

Ako bi rezidentno stanovništvo bilo određivano na osnovu pitanja od jedan do sedam na popisnici, što predviđa Zakon o popisu i što je preporuka Međunarodne posmatračke misije (IMO), broj nevažećih popisnica bio bi 259.664 (6,05 posto). U tom slučaju, BiH bi imala 3.564.191 stanovnika.

No, ako budu prihvaćena snažna nastojanja iz RS da se eliminira što više popisanih, pa kao eliminatorno bude uključeno i pitanje broj 40, što otvoreno zagovara vlast manjeg bh. entiteta, onda bi se broj umanjio za 270.943 (7,14 posto), pri čemu bi se broj stanovnika smanjio na 3.522.892.  

popis-analiza

Faksimil najnovije analize: Situacija se komplicira uoči objave podataka 

Uz to, iz RS pokušavaju uvesti još nezakonitih kriterija, na osnovu kojih bi se broj umanjio čak za 319.715 (8,43 posto), a broj stanovnika BiH bio bi zabetoniran na 3.474.120.

Među tim nezakonitim kriterijima nalaze se, naprimjer, eliminacija domaćinstva čiji su svi članovi odsutni iz mjesta popisa, domaćinstva čiji su svi članovi odsutni, a bili su popisani s privremeno prisutnim osobama, djeca koja su rođena poslije 30. septembra 2013. (nakon što je popis počeo), djeca koja su rođena poslije 30. septembra 1998., a dala su podatke za sebe, osobe za koje su podatke dale maloljetne osobe…   

Analiza statusa

Osim ovih kriterija, predstavnici RS u statističkim institucijama ovih dana, kako saznajemo, dodatno su zakomplicirali situaciju te tražili još oštrije kriterije, zagovarajući čistku popisanih na osnovu dodatnih determinističkih te probabilističkih pravila. Tako bi, uz ranije zahtjeve, broj izbačenih s popisa mogao narasti čak na 464.001 (12,2 posto). Navedeno je to u dokumentu “Analiza statusa rezidenata na sirovoj bazi podataka zahtjev RZS RS”, koji je rađen u okviru statističkih institucija, a koji je u posjedu “Dnevnog avaza”.

Najveći gubitnik, u ovom slučaju, bilo bi prognano bošnjačko stanovništvo iz RS, koje bi bilo izbrisano iz državne lične karte iako je u velikom broju popisano i u prijeratnim domovima boravi dobar dio godine.

Gubitak stanovništva po općinama

Na osnovu zahtjeva iz RS napravljeni su i dokumenti koji do u detalje pokazuju bez koliko bi stanovnika ostala svaka od bh. općina. Evo nekih od primjera, u varijanti u kojoj se kao kriterij uzimaju pitanja od 1 do 7 te 40, na kojem insistiraju iz RS.  

Brčko - 7.085
Prijedor 6.000
Teslić - 2.808  
Doboj - 4.238
Bosanska Gradiška - 3.630
Banja Luka - 6.795
Zvornik - 2.950
Srebrenica - 1.170
Livno - 2.020
Odžak - 1.993

 Crne prognoze

Zamoljen da prokomentira mogući gubitak oko 460.000 stanovnika, prof. dr. Hasan Zolić, ugledni bh. statističar, kaže da bi to bilo katastrofalno po zemlju kakva je BiH, kojom već godinama hara bijela kuga.

hasan-zolic

Zolić: Bijela kuga, odlasci iz zemlje…

- Već 13 godina borimo se s bijelom kugom, veliki broj stanovnika odlazi, tako da inače gubimo stanovništvo. Ako se ovako nastavi, desit će nam se ono što predviđaju Ujedinjeni narodi: da će ovaj narod za 500 godina izumrijeti - upozorava prof. Zolić.