BIH

Mirsad Solaković: Mike Tysona dovest ću u BiH!

EKSKLUZIVNO Bh. glumac za "Avaz" iz Las Vegasa

A. SOKOLOVIĆ

4.5.2015

Proveo sam prekrasnih sedam dana s Majkom Tajsonom (Mike Tyson) u Las Vegasu. Ovo je naš četvrti susret, ali ovog puta nam je bilo najbolje. Nadam se da ćemo se naredni put sresti u BiH. Radim na tome da Tajson dođe u posjetu BiH, o kojoj zaista mnogo zna.

Tim riječima počeo je ekskluzivni razgovor za "Dnevni avaz" bh. glumac Mirsad Solaković, koji se sedam dana družio u Las Vegasu sa slavnim svjetskim bokserom, gdje je bio njegov gost na spektaklu između Flojda Majvedera (Floyd Mayweather) i Manija Pakjaa (Manny Pacquiao).

Veliko prijateljstvo

Solaković je bh. javnosti slabo poznat. Glumio je u filmu reditelja Muje Hrinice "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", ali je u Irskoj i Bolivudu imao nekoliko zapaženih uloga.

Nas je zanimalo kako je protekao prvi susret s Majkom Tajsonom, s kojim ga je spojio irski glumac i Mirsadov veliki prijatelj Džo Igen (Joe Iggen).

- Sreli smo se u Engleskoj prije tri godine. Tada je sa mnom bio i moj brat Jasmin. Majk mi je bio arogantan, a ja mu, kao ponosni Krajišnik, nisam pridavao veliku pažnju. Kasnije, u zajedničkom društvu u kojem je bio i poznati glumac iz Indije Amir Kan, Majk ga je pitao za mene: "Ko je onaj momak?" Kada su mu rekli da sam iz Bosne, pozvao me da dođem za sto i rekao mi na bosanskom jeziku: "Ja se zovem Majk, drago mi je da sam Vas upoznao." I tako je počelo naše prijateljstvo - priča Solaković.

Kazuje da je Tajson malo “proguglao” o njemu i saznao da je imao nekoliko uspješnih uloga u Indiji i Velikoj Britaniji.

- Ispričao sam mu da nas je rat zaustavio, da sam i ja žrtva rata i da sam počeo graditi glumačku karijeru, odmah me prihvatio. On je meni ispričao da je izgubio oca u 12., a majku u 13. godini. O BiH veoma mnogo zna, zna svu patnju, posebno nas, Bošnjaka, te ističe da je u islamu našao svoj mir - govori Solaković, koji je veliki prijatelj i s glumcem Arnoldom Švarcenegerom (Schwarzenegger).

solakovic-las-vegas-05

Mirsad u kasinu "MGM grand" posmatrao duel Mejvedera i Pakjaa

Dok su razgovarali o BiH, Solaković kaže da je Tajson spomenuo i dva imena - nogometaša Edina Džeku i reditelja Emira Kusturicu.

- Zaista sam se iznenadio koliko zna o nama. Sada radim na tome da dođe u posjetu BiH. To planiram uraditi kroz projekt monodrame "Dječak koji nije kazao ništa", u koji želim uključiti što više zemalja i ljudi iz svijeta džetseta. Tajson je samo jedan od njih i učinit ću sve da posjeti moj Kozarac, moju BiH - kaže Solaković, kojem je podršku u Las Vegasu dao i veliki Tajsonov rival Džejms Tilis (James Tillis), s kojim se Čelični Majk borio 1986. godine.

Iskreni Đurić

Solaković kaže da često dođe u BiH, a da u Sarajevu ima stan. Na pitanje zašto nije glumio u više naših filmova, uz osmijeh je rekao:

- Moj prijatelj, reditelj Nenad Đurić, s kojima se obavezno nađem na kafi kada dođem u Sarajevo, jednom prilikom mi je rekao: "Mirsade, ti bosanski govoriš kao seljačina, ali engleski kao kralj, tebi je Holivud naredna stanica." Kada sam uplovio u glumačke vode, znao sam da ću napraviti karijeru.

Magistrirao glumu u Engleskoj

solakovic-05

Solaković u jednoj od filmskih scena 

Solaković ima 37 godina. Protjeran je iz Kozarca, a u Englesku je došao 1992. godine, gdje je magistrirao glumu. Uradio je monodramu na engleskom jeziku "Dječak koji nije kazao ništa", u kojoj govori o svom životu u Kozarcu. Glumio je u desetak kratkometražnih i dugometražnih filmova u Bolivudu.