BIH

Dječak koji je čak sedam mjeseci spavao na betonu dobio novi dom

Teška sudbina 15-godišnjeg Benjamina Ferhatovića iz Brčkog

E. PLEČIĆ

4.5.2015

Do prije samo nekoliko dana 15-godišnji Benjamin Ferhatović spavao je na betonu u napuštenom lokalu u centru Brčkog. Tu je proveo sedam mjeseci, pokrivajući se samo jaknom za vrijeme ledenih zimskih noći. Stomak je punio samo onda kada bi mu se neko od dobrih ljudi smilovao i kupio mu nešto za jelo. Hranile su ga gazde lokala jer bi im ponešto uradio.

Otac ga istjerao

Sve je počelo prije nešto više od pola godine, kada ga je, kao nam je ispričao, u pola noći otac istjerao iz kuće u naselju Suljagića Sokak, u kojoj sad otac živi sa svojom novom ženom, s kojom ima dijete.

- U pola noći u sobu mi je uletio otac i rekao mi da se gubim iz kuće te da sam dosta bio kod njega. Majku sam izgubio prije sedam godina, poginula je u saobraćajnoj nesreći - ispričao nam je Benjamin.

U više navrata nakon toga dječak je putem društvenih mreža tražio pomoć dobrih ljudi. Čak se obratio i Centru za socijalni rad, ali mu nisu mogli pomoći. Problem je bio u tome što Benjaminovog imena nema u matičnoj knjizi rođenih, nema rodni list niti drugih dokumenata.

benjamin-novi-dom

Benjamin u novom domu

- Nakon sedam mjeseci pakla, sudbina mi se nasmiješila. Prije nekoliko dana putem Facebooka kontaktirao me Faruk Begić, koji živi van BiH. Pružio mi je krov nad glavom. Rekao mi je da odem do njegove kuće u Brčkom, gdje živi njegova punica koju je o svemu obavijestio, te da će mi ona dati ključeve. Tu mogu biti koliko god želim - kazao je Benjamin.

 Sportska oprema

Ukoliko ga bude slušao, rekao mu je Begić, imat će sve što imaju i njegova rođena djeca. Čak je kazao i to da ga sada smatra svojim djetetom.

Ovaj čovjek velikog srca, ispričao nam je Benjamin, osim što mu je pružio krov nad glavom, obećao je i odjeću, hranu i sportsku opremu, budući da Benjamin trenira fudbal u FK Dizdaruša.

Velika podrška trenera

Iako mu je tek 15 godina, a život ga nije nimalo mazio, Benjamin nije klonuo duhom te je veseo i nasmijan momčić koji se, kao i njegovi vršnjaci, rado okreće za curama. Njegova najveća ljubav je fudbal, a veliku pomoć pružio mu je trener koji mu je davao odjeću i kod kojeg se kupao dok je bio beskućnik.