BIH

Radnici Sarajevotekstila traže isplatu plaća, toplih obroka, poreza i doprinosa

Protesti ispred firme u ulici Ferhadija

K.Ke.

4.5.2015

Radnici Sarajevotekstila okupili su se jutros ispred firme u ulici Ferhadija kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog tri neisplaćene plaće, dva topla obroka, te poreza i dobrinosa koji im nisu uplaćeni 17 mjeseci.

Okupili su se u organizaciji Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (ST) BiH dok se u zgradi održava sastanak Nadzornog odbora, kojem će prisustvovati i članovi sindikalnog povjereništva. 

STBiH je, uime svog članstva u Sarajevotekstilu, u decembru 2014. organizirao proteste kako bi privolio većinske vlasnike da izvrše svoje obaveze prema radnicima ali i da omoguće da više od stotinu radnika svoju egzistenciju osigura dostojanstveno, radom. 

Taj potez rezultirao je isplatom tri zaostale plaće i deblokadom računa firme, što je i bio jedan od uslova radnika. 

- Radnici, svjesni činjenice da samo nabavka robe može osigurati opstanak firme i sačuvati njihova radna mjesta, ponovo zahtijevaju od većinskih vlasnika Gorana Jovanovića i Stojana Deluce da konačno donesu odluku žele li tu firmu i njenih stotinu radnika uništiti ili sačuvati - saopćeno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. 

Kako nam je kazala predsjednica Sindikata radnika Sarajevotekstila Nizaheta Menzilović, jutros se trebala održati sjednica Nadzornog odbora firme te su se oni zbog toga okupili tu, kako bi dobili odgovore od Uprave.

- Međutim, predsjednik Nadzornog odbora, Goran Jovanović nam je rekao da oni neće doći u firmu, sve dok se ispred nje nalaze radnici i mediji. Zatražio je da se svi raziđemo, i da će on nakon toga nas nekoliko pozvati na razgovor. To ćemo i uraditi, a u međuvremenu ćemo otići do finansijske policije i napraviti prijavu. Neko mora odgovarati za to što je od profitabilne firme napravljen gubitaš - kazala je Menzilović.