BIH

Vatrogasna jedinica Mostar zaposlit će još osam ljudi

Sezonu požara dočekuju znatno ojačani novim ljudstvom

Autor:M. HODŽIĆ

4.5.2015

Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar (PVJ) dočekat će predstojeću sezonu požara znatno ojačana novim ljudstvom, jer će po okončanju konkursne procedure, koja je u toku, biti bogatiji za osam novih vatrogasaca.

Obećanje Bešlića

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić prilikom nedavne primopredaje novog vatrogasnog vozila obećao je da će Grad Mostar, u skladu sa mogućnostima, pomoći mostarskoj Vatrogasnoj jedinici i da podmladi kadar, što je ubrzo i ispunio objavivši konkurs za prijem osam vatrogasaca.

Komandir Vatrogasne jedinice Petar Jurić istaknuo je kako je to, ako se izuzme zapošljavanje tri vatrogasca u 2014., prvo veće pojačanje u jedinici u posljednjih 25 godina.

petar-juric-pan

Jurić: Odlaze u penziju

- Trenutno imamo 59 radnika, čija je prosječna starost skoro 50 godina. Imamo samo dva čovjeka koji su mlađi od 30 godina. Dakle, osim što nas je brojčano malo, i ta starosna struktura dodatno otežava problem. No, ovo novo pojačanje zasigurno će popraviti “krvnu sliku” Vatrogasne jedinice. Gradonačelnik je rekao i kako će, pored toga, nastojati pomoći i u ljetnim mjesecima primanjem sezonaca. Ranijih godina broj angažiranih sezonaca kretao se oko 10 - kaže Jurić.

Minimalni optimum

Naglasio je kako podmlađivanje kadra do sada nikada nije ozbiljno urađeno tako da je, dodao je, bilo krajnje vrijeme za prijem novih vatrogasaca.

- Da bismo mogli odgovoriti izazovima i funkcionirati, potrebno je da, pored tih osam novih vatrogasaca, u dogledno vrijeme zaposlimo još najmanje desetak njih  i to bi bio taj neki minimalni optimum. Rapidan pad broja zaposlenika imali smo i zbog činjenice da oni odlaze u mirovinu. Svake godine do četiri vatrogasca budu umirovljena - istaknuo je Jurić.