KOLUMNE

Mediji za građane

Komentar dana

Autor:Erol AVDOVIĆ

4.5.2015

Bosna i Hercegovina nazaduje na listi medijskih sloboda, dok u njoj raste broj neutemeljenih i politički motiviranih slučajeva klevete, upozorila je američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

To pogoršava klimu u kojoj mediji rade ostvarujući jednu od svojih glavnih uloga - da budu čuvari demokratije, ustavom zagarantirane slobode i prava građana da budu informirani te kontinuirano izvještavaju o borbi s korupcijom, nepotizmom i ostvarivanjem transparentnosti i tamo gdje bi neki vlastodršci najradije uveli medijski mrak.
 
Nažalost, i sloboda pristupa informacijama se ograničava. Iako u BiH postoje dobri zakoni koji štite novinare, ti se zakoni, kao ni mnogi drugi, zahvaljujući ponegdje politički arbitriranom sudstvu, ne provode, alarmiraju Amerikanci.
 
Domaći političari, pak, i njihovi izvršioci, od lokalnih zajednica, pa čak i do diplomatije, uz široke fraze, zaklinjanje na prihvatanje slobode medija, još su ponegdje dio otvorenih, ali i mutiranih pritisaka na novinare.

Rijetko ko od nas, bez obzira na vjerodostojnost, iskustvo, renome i odanost našem pozivu, nije doživio takve napade, lično ili kolektivno. Sreća je da ih na vrijeme dokumentiramo i javno obznanjujemo. Jer vrijeme šutnje je prošlo.
 
Ne slučajno, i šefica ureda OSCE-a za zaštitu medija Dunja Mijatović poručuje da novinari ne bi smjeli imati strah od vlasti.
 
- To je razlog zašto sam energično reagirala kada je policija pretresla urede redakcija Klixa i "Dnevnog avaza" - kaže Mijatović u intervjuu za „Dnevni avaz“.

No, bez obzira za pritiske, građani BiH mogu računati na to da će njihovo pravo na informiranost biti ostvareno.