LIFESTYLE

Zašto ne postoji sladoled s okusom grožđa

Tajne hladnih poslastica

Redakcija

3.5.2015

Sjećate li se kada ste posljednji put jeli sladoled s okusom grožđa? Vjerovatno ne. Postavlja se pitanje kako je to moguće s obzirom na to da se radi o jednoj od najrasprostranjenijih voćki na svijetu.

Internetom kruži urbana legenda da je prvi sladoled od grožđa pokušao napraviti slavni sladoledar Robert Grin (Green) još davne 1876. godine, ali nije uspio zbog prisustva antocijanina, molekule u samom plodu koja sprečava smrzavanje. Nakon stoljeća neuspjeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca slastičarni „Ben and Jerry's“, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio da bi osvojio Beki (Becky), sestru svog poslovnog partnera.
Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo dodavati u sladolednu smjesu i opnu (kožicu) grožđa, što je povećalo nivo antocijanina te uzrokovalo stvaranje hladne kreme, bolje čak i od klasičnog sladoleda.

Svoje otkriće odmah je odnio Beki na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. No, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao da je grožđe za njih iznimno toksično. Ben je te informacije proslijedio farmaceutskoj industriji i vlastima, koje potom zabranjuju proizvodnju bilo kakvih hladnih slastica od grožđa.

U svakom slučaju, zanimljiva priča, ali sa stvarnošću vjerovatno nema veze. Istina, grožđe i grožđice jesu toksični za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena. Međutim, činjenica je da antocijanin stvarno djeluje kao svojevrsni antifriz, sve ostalo možemo smatrati bapskom pričom.