GLOBUS

Zatvoren jedini međunarodni aerodrom za velike avione u Nepalu

Zbog pukotina na pisti

Fena

3.5.2015

Uprkos velikim potrebama miliona stanovnika Nepala za pomoć nakon razornog potresa, u nedjelju je u Kathmanduu zatvoren jedini međunarodni aerodrom za velike avione jer pista ne može izdrži teške letjelice kojima stiže humanitarna pomoć.

Nakon što su se pojavili izvještaji o pukotinama na pisti i drugim problemima na jedinom međunarodnom aerodromu u Nepalu, samo srednjim i malim avionima će biti dozvoljeno slijetanje, prenijela je agencija AP.

Aerodrom na periferiji Kathmandua zatvoren je za veće avione jer se stanje piste pogoršava, potvrdio je direktor Međnarodnog aerodrima Tribhuwan Bhirendra Shresta i dodao da je pista građena za srednju veličinu aviona a ne velike vojne i teretne avione koji slijeću na aerodrom nakon  potresa jačine 7,8 stepeni Richtera.

Prošle sedmice je veći broj velikih letjelica sletio s robom i humanitarnim radnicima, kao i brojnim novinarima, ali mali aerodrom u Kathmanduu ima mjesta samo za devet aviona i ima samo jednu pistu.

To je posljednji u nizu problema u globalnim naporima da se pomogne ljudima u Nepalu, kako u udaljenim selima tako i u prijestonici Kathmanduu, koji se žale da ne vide nikakve spasioce niti međunarodnu pomoć, a nedostaju im i privremena skloništa, pa mnogi umjesto u trošnim i oštećenim domovima, spavaju na otvorenom iz straha od novih potresa.