OSTALI SPORTOVI

Kapiten Toromanović sablaznio saigrače uoči "nebitnog" duela

RUKOMET BiH danas u Kaunasu igra revanš protiv Litvanije

Autor:A. ČULIĆ

3.5.2015

Nešto je čovjeku zasmetalo, a šta, saznat ćemo, vjerovatno, narednih dana. Elem, Muhamed Toromanović, kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i njen dogogodišnji zaštitni znak, neće biti u rosteru na današnjoj utakmici 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016., protiv Litvanije u Kaunasu (17 sati).

Napustio hotel

Nakon pobjede nad istim protivnikom u Cazinu (26:23) u četvrtak - čime smo osigurali mogućnost da s Bjelorusijom u Zenici u junu direktno odlučujemo o plasmanu na drugo veliko takmičenje zaredom - Muhamed Toromanović naprasno je napustio hotel u Bihaću, rekavši samo da "ne može više igrati".

Niko još ne zna prave razloge njegove odluke i šta ona u konačnici može značiti. Je li se s nekim sporječkao, došao u sukob sa selektorom, je li mu neko učinio nešto nažao... nemoguće je saznati, jer je naš i pivot francuskog Kreteja nedostupan za javnost. Prema riječima generalnog sekretara Smaje Karačića, koji se, doduše, vratio u Sarajevo prije spornog ručka, ništa nije nagovještavalo da bi se to moglo desiti.

- Ne treba, zaista, prejudicirati i stavljati čovjeka na stub srama, ali da je bilo nekih problema sa selektorom, vjerovatno bih znao za to. Čovjek je odigrao više od 50 minuta u fazi napada pa bi bilo logično isključiti mogućnost da je nezadovoljan minutažom.

Sad, je li se s nekim zakačio na ličnoj osnovi, je li nezadovoljan potezima selektora ili je, jednostavno, preumoran da ide na, objektivno, nebitnu utakmicu, ne znam. Nikada ranije nije pokazaivao sklonost da ih izbjegava - govori Karačić, koji je, također, pokušavao stupiti u kontakt sa Muhamedom, ali neuspješno.

Zvanični dopis

- Nadam se da će razjasniti svoj potez kada se sve ovo završi. Ukoliko ne uspijemo stupiti u kontakt s njim, Savez će poslati zvanični dopis u njegov klub da se očituje o ovome - kaže Karačić.

Ono što su mogli primijetiti navijači u Cazinu, gdje je Toromanović na svom terenu, jeste to da, nakon trijumfa, nije ostao da pozdravi publiku zajedno s ostalim saigračima nego je odmah otišao u svlačionicu.

Kako bilo, iako je atmosfera malo uzdrmana, u našem taboru nadaju se da ne mogu ponoviti onako lošu predstavu kao u četvrtak. Litvanija, mada bez najboljeg igrača Malašinskasa, pala je tek serijom od 5:0 u finišu susreta, ali će sada naši igrači biti potpuno rasterećeni s obzirom na to da se meč zaista može smatrati bodovno beznačajnim. Sve tri moguće opcije ne mijenjaju ništa u kontekstu potrebne pobjede nad Bjelorusijom u junu, jer u slučaju istog broja bodova, o plasmanu na tabeli odlučuje međusobni omjer. Ipak, naši igrači uvjereni su da će sada pokazati pravo lice.

Slučaj do slučaja

Rukometna reprezentacija suočavala se u prošlosti nekoliko puta sa sličnim situacijama kao što je ova. Javnost je prvi put ostala zbunjena u "slučaju Branislav Obradović". Tada izuzetno bitni desni bek nije mogao igrati revanš-meč baraža sa Mađarskom 2008. s obzirom na to da je mnogo ranije "rezervisao" svadbu bližeg člana porodice.

Nikola Prce je u kvalifikacijama za EP 2010. (poslije Italije, prije Švicarske) odlučio reći “zbogom” selektoru Halidu Demiroviću, ipak cijeneći njegove ljudske kvalitete. Naš bombarder nije bio zadovoljan minutažom, transparentno to priznavši javnosti. U oba slučaja, kao i onda kada Adnan Harmandić protiv Srbije nije želio ući u igru, razlozi izostanaka bili su poznati, iako ne i opravdani.

Harmardić je bio razočaran Markovićem, jer je pred Srbiju na svim treninzima uigravan kao prvi srednji vanjski da bi ga selektor odlučio uvesti tek u finišu.

Litvanija - BiH

Dvorana u Kaunasu. Sudije: Mihalis Caferopulos i Andreas Betman (Grčka). Delegat: Tamas Tevzdaze (Gruzija). Početak: 17 sati.

LITVANIJA: Rasimas, Stropus, Tručanovičijus, Strazdas, Cibulskis, Petreikis, Urbonas, Adamkevičijus, Pleta, Pazemeckas, Barbarskas, Grosas, Stankevičijus, Morkunas, Drabavičijus, Dumčijus. Selektor: Miglijus Astrauskas.

BOSNA I HERCEGOVINA: B. Burić, Vražalić, Ovčina, Perić, Mikić, S. Burić, Panić, Savić, Terzić, Zulfić, Jokanović, Čelica, Karačić, Prce, Vranješ, Malinović. Selektor: Dragan Marković.

Tabela

Četvrto kolo: Danska - Bjelorusija, Litvanija - BiH (danas).

1. Danska    3    3    0    0    92:71    6
2. BiH    3    1    1    1    74:73    3
3. Bjelorusija    3    1    1    1    82:89    3
4. Litvanija    3    0    0    3    72:87    0