BIH

Prijavili krivično djelo pa završili u policiji!?

STOLAC Htjeli spriječiti devastaciju nacionalnog spomenika BiH

M. SMAJKIĆ

3.5.2015

Nakon što su u srijedu, 29. aprila, Policijskoj stanici Stolac prijavili devastaciju Starog grada, nacionalnog spomenika BiH koji se nalazi na UNESCO-voj privremenoj listi svjetske baštine, Nerin Dizdar, predsjednik stolačkog SDP-a, i Amer Medar, predsjednik Udruženja "Obnova građanskog povjerenja", dan poslije su pozvani u policiju, i to zbog izazivanja vjerske, rasne i nacionalne netrpeljivosti!

Vjerska obilježja

Kako su kazali za naš list, na Starom gradu su zatekli izvjesnog Srećka Marića kako gradi betonska postolja, a koji je pred dvojicom policajaca koji su po njihovom pozivu izašli na lice mjesta izjavio da su mu dozvolu za radove dali lokalni svećenik i načelnik općine Stjepan Bošković.        

screenshot-3

- Pred policijom sam rekao da je to što Marić čini krivično djelo, jer bi to isto bilo kao da neko betonira nešto na Starom mostu u Mostaru. Navodno, taj Marić je betonirao postolja za križeve. Međutim, to nisu bila vjerska obilježja, već kvadratne strukture. Ja sam s dva gornja postolja uklonio drveni šalung, u čemu me policajci nisu sprečavali. Nakon što je Marić, obavivši nekoliko telefonskih poziva sa svećenikom, kako je to policajcima kazao, krenuo sa Starog grada, svi smo napustili Stari grad - ispričao je Dizdar.

Poslije toga on i Medar su, dodao je Dizdar, očekivali da bude proveden postupak protiv Marića i nalogodavaca koje je sam naveo pred policajcima i što je uneseno u policijski zapisnik.

- Međutim, preko noći je kantonalna tužiteljica Branka Krtalić naprasno promijenila odluku. Medara i mene tereti za izazivanje vjerske, rasne i nacionalne netrpeljivosti - rekao je Dizdar i dodao da je ova priča pravi primjer kako sistem štiti počinioce krivičnog djela.

Žalit će se

Prema Medarovim riječima, radi se o spinu jer, kao je naveo, onaj ko je počinio krivično djelo, nije procesuiran, već oni koji su to priječili. Dizdar i Merdan su poručili da na ovome neće stati te će uputiti ćemo žalbu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Federalnoj upravi policije i drugim nadležnim instancama. 

Tenzije se dižu bez potrebe

S druge strane, tužiteljica Krtalić kazala nam je da je naložila da se uradi sve što je neophodno, kao i u svakoj drugoj situaciji, bez obzira na to o kome se radi. Negirala je da je promijenila svoju odluku te istakla da svakom događaju pristupa s jednakom pažnjom i s ciljem utvrđivanja svih činjenica.

- Mislim da se već dižu tenzije bez potrebe. U ponedjeljak ću dobiti izvještaj od policije, nakon čega ću se odrediti o svemu - kazala je Krtalić.