BIH

Karcinom kože može se uočiti golim okom

ZDRAVLJE Besplatni pregledi u okviru kampanje „Euromelanoma 2015"

Autor:F. NUMANOVIĆ

3.5.2015

Od 10. do 15. maja u Bosni i Hercegovini, kao i u 31 evropskoj zemlji, bit će organizirana evropska kampanja „Euromelanoma 2015" kao humanitarna kampanja u borbi protiv raka kože.

Jedinstveni registar

Kako nam je kazala organizatorica kampanje u BiH, dr. Hana Helppikangas s Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, radi se o projektu koji se u cijeloj BiH obilježava već tri godine s ciljem podizanja svijesti o karcinomu kože kao najagresivnijem melanomu.

- Želimo ukazati na utjecaj ultravioletnog zračenja, pogotovo kod djece kao najugroženije populacije. Od 11. do 15. maja na Klinici za dermatovenerologiju obavljat ćemo besplatne preglede građana, bez uputnice, zdravstvene knjižice, iz bilo kojeg kantona ili entiteta. Sve sumnjive lezije na koži plastični hirurzi KCUS-a će odstranjivati - kazala je Helppikangas.

screenshot-2

Ona je dodala da će se pregledi obavljati u četiri klinička centra u BiH i u 20 zdravstvenih ustanova. Prema njenim riječima, u našoj državi još ne postoji jedinstveni registar za kožne karcinome, tako da ne raspolažemo podacima o broju oboljelih.

Koža pamti

- Međutim, iz svakodnevnog rada znamo da imamo veliki broj dijagnosticiranih melanoma. Riječ je o karcinomu koji se vrlo brzo širi, a prednost je što se može uočiti golim okom. Najizloženije grupe su od 45 godina jer koža pamti sve opekotine iz djetinjstva. U svijetu se, također, uvodi zabrana upotrebe solarija, a kod nas je to tek postao trend, gdje UV zračenje trostruko štetnije djeluje na kožu i izaziva rak - dodala je Helppikangas.

Gosti igrači Želje i Sarajeva

Povodom obilježavanja 10. maja, Dana borbe protiv raka kože, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu bit će održana manifestacija u okviru koje će se građani moći educirati, savjetovati s ljekarima i družiti s poznatim ličnostima. Gosti su igrači iz FK Željezničar i Sarajevo.

- Ove godine na nivou Evrope skreće se pažnja na fudbalske klubove, jer su igrači ti koji treniraju na otvorenom kada su velike vrućine - rekla je Helppikangas.