BIH

Penzioneri: Vrijeme je za velike proteste!

BUNT Zbog sve neizvjesnije isplate penzija u FBiH

M. SMAJKIĆ

3.5.2015

Da vapaji penzionera koji svoja primanja traže od prvog do petog u mjesecu ne dopiru do vlasti, potvrđuje činjenica da će isplata aprilskih penzija, kako je to potvrđeno u Federalnom zavodu PIO/MIO, započeti u četvrtak, 7. maja.

Lista zahtjeva

Budući da se takva praksa nastavila te je zbog nedovoljnog priliva sredstava u Zavod PIO/MIO situacija s isplatom penzija iz mjeseca u mjesec sve neizvjesnija, iz brojnih udruženja penzionera opravdano strahuju da će biti pokradeni.

Štaviše, kako nam je potvrdio predsjednik Skupštine saveza penzionera Omer Omerefendić, većina njihovih članova širom Federacije smatra da je „došlo vrijeme da se dižu na noge“!

- Evo, prošlo je 25 dana otkad smo poslali pismo premijeru Novaliću, s listom naših zahtjeva koji su opravdani i urgentni, a da nema nikakvih naznaka o tome kad bi nas mogao primiti. Mi, zaista, ne možemo više trpjeti ovo kašnjenje, jer vidite kakva je situacija. Na posljednjoj sjednici Skupštine konstatirali smo da nam je iz godine u godinu sve gori standard, da nam je povećana stopa smrtnosti te da je neadekvatna zdravstvena zaštita - istakao je Omerefendić.

Predsjednik Saveza penzionera HNK Alija Tanović rekao nam je da je pitanje hoće li isplata aprilskih penzija uopće početi 7. maja.

Dali rok

- Na koncu, sve i da počne, šta to znači kada će brojni penzioneri svoja aprilska primanja dobiti tek 25. maja jer je Zavod PIO/MIO u deficitu čak 102 miliona KM! Jednostavno, svakog mjeseca ide u deficit od dva do dva i po posto. Krajnje je vrijeme da Federalna vlada sanira to stanje - kazao nam je Tanović.

Dodao je da su u vezi s povećanjem penzija od 10 posto Vladi FBiH dali rok do 1. septembra. U suprotnom, poručio je on, uslijedit će veliki protesti ove populacije stanovništva.

Umiranje od gladi

U kakvoj su penzioneri situaciji, pokazuje primjer Joze K. iz Čitluka, koji nam se požalio da bi umro od gladi da mu nije kćerke.

- Prošlu mirovinu sam skoro svu potrošio na režiju i lijekove. Svaki dan supruzi i meni kćerka donosi hranu i koji dinar, a što, jadna, otkida od usta svoje djece. Jer i sama radi za bijednu plaću, ali ne može gledati ćaću i mater gladne. Eto šta sam dočekao, a cijeli život sam časno i pošteno radio. Ovako više ne može - rekao nam je ovaj Čitlučanin.