BIH

GRAČANICA Donja džamija koja je nacionalni spomenik kulture samo što se nije srušila

U zaseoku Delić

H. ČALIĆ

3.5.2015

Zaselak Delići u Mjesnoj zajednici Lukavica, kod Gračanice koji broji oko 200 stanovnika, vjerovatno je jedino, ovako malo seosko naselje, a koje ima čak tri džamije.

Najstarija je Gornja džamija, građena u vrijeme Osmanlija, pa dograđivana i danas je u dosta dobrom stanju. Dvije-tri stotine metara dalje je Donja džamija, stara oko 120 godina, zbog izgleda i unutrašnjeg enterijera proglašena je nacionalnim spomenikom kulture.

Ove džamije su svojevremeno nazvane i inat džamije, jer nije bilo logike da se za ovako mali džemat, gotovo jedna do druge sagrade dvije džamije.

Bilo kako bilo, sada su džematlije Delića, krenule u gradnju treće džamije sa munarom visokom 29,5 metara i svim potrebnim sadržajima. Sekretar odbora za gradnju nove, treće džamije je Muhamed Aličić.

dz-2

Unutrašnjost Donje džamije

-Gornja džamija je dotrajala, ali se drži. Donja džamija samo što se nije srušila, plafon otpada, krov prokišnjava, zidovi se ruše. Mi smo je samo htjeli zaštiti, ali nam je rečeno da to ne smijemo raditi, s obzirom da je proglašena spomenikom kulture. I nama je stalo da se ova džamija sačuva. Do unazad mjesec, u njoj smo obavljali namaze, sada smo se preselili u Gornju džamiju i u jednu prostorije nove džamije, jer je tamo bezbjednije. Neko Donju džamiju mora pod hitno zaštiti dok se nije srušila - kaže Aličić.

 

dz-4

Nova džamija koji se gradi