GLOBUS

SARAJEVO Završeno obilježavanje godišnjice u Dobrovoljačkoj, nije bilo incidenata

Jake policijske snage osiguravale delegacije

Redakcija

3.5.2015

Kao i svake godine na 3. maj obilježeno je stradanje u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivša Dobrovoljačka ulica.

Zelene beretke su položile cvijeće kod mosta na Drveniji i odali počast poginulim saborcima koji su položili živote u odbrani BiH.

Predstavnik Zelenih beretki Stari Grad Vahid Alić kazao je da su tada pripadnici JNA imali dovoljno vremena i prostora da napuste Sarajevo.

Pola sata nakon Zelenih beretki, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, delegacija iz Republike Srpske obilježila je stradanje vojnika JNA.

Gordana Gvozdenović, koja je tog 3. maja izgubila brata Obrada zapitala se od koga delegaciju čuva policija i da li u Sarajevo smiju doći bez pratnje policije.

Kako je u policiji povrđeno "Avazovom" portalu tokom obilježavanja nije bilo incidenata, a obilježavanje su pratile jake policijske snage.

Na današnji dan 1992. godine trebalo je da dođe do razmjene jedinica JNA iz kasarni na Bistriku za zarobljenu bh. delegaciju s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu. Međutim, JNA nije ispoštovala dogovor da vojnici izađu nenaoružani, nego su pod punom ratnom opremom u transporterima izašli. Tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom u razmjeni vatre stradalo je šest vojnika JNA.