LJEPOTA I MODA

Roberto Cavalli prodao svoje modno carstvo Clessidri

Finansijski detalji dogovora nisu objavljeni

Onasa

3.5.2015

Roberto Cavalli prodao je svoje modno carstvo italijanskoj private equity kompaniji Clessidra, zajedno sa manjinskim suinvestitorima, kineskim fondom L-GAM i Chow Tai Fook Enterprises Limited.

Finansijski detalji dogovora nisu objavljeni, ali svjetski mediji prenose da je Roberto Cavalli vrijedan između 380 miliona eura i 390 miliona eura.

Kompanija je povećala konsolidovani promet sa 201 milion eura u 2013. godini na 210 miliona u prošloj, kada je dostigla 22,4 miiliona eura dobiti prije prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), prenose svjetske agencije.
Cavalli je prodao 90 odsto dionica modne kuće, dok je deset odsto zadržao u svom vlasništvu.

Kriza u Ukrajini pogodila je prodaju kompanije glavnim ruskim kupcima, zbog sankcija Evropske unije (EU).
 "Izuzetno sam zadovoljan da smo potpisali ovaj sporazum s italijanskim partnerom koji će, siguran sam, dalje razvijati ono što sam izgradio u životu", rekao je Cavalli.
Clessidra će pružiti finansijske, menadžerske i ljudske resurse koji će omogućiti kompaniji da dalje raste i suoči se s izazovima stalnog razvoja tržišta i luksuza.
Roberto Cavalli je jedan od najvažnijih italijanskih modnih brendova poznat širom svijeta.
Osnovana u Firenci sedamdesetih godina, kompanija je postala brend na medžunarodnom tržštu luksuzne robe, zahvaljujući širokoj mreži od oko 200 mono-brand butika.