KOLUMNE

Zajam za jaram

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

3.5.2015

Naoko naoštrene ratne sjekire između dvije koalicije, one na nivou Federacije predvođene SDA, te one koja čini vlast u RS sa SNSD-om na čelu, a kojima se maše samo prilikom potezanja nekog populističko-nacionalističkog pitanja, nedavno su vrlo lako zakopali entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Ista ih muka muči. U istom „rješenju“ vide izlaz. Bez nastavka aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) entitetski budžeti, a time i vlasti, osuđeni su na propast. Na sastanku u Doboju nije bilo teških riječi, pogotovo ne optužbi. Razumiju se perfektno izvršni kadrovici SDA i SNSD-a. Zajedničkim, skoro bratskim naporima nastupit će u akciji izmoljavanja MMF-a za nastavak aranžmana s BiH.

Lako su dogovorili i to da, kao i njihovi prethodnici, jednu priču pričaju u Vašingtonu, drugu u BiH. Čelnike MMF-a uvjeravat će da su spremni za reforme, da će milione od kredita uložiti u razvojne projekte, dok će prevarene bh. radnike, penzionere, borce uvjeravati da će novcem od MMF-a riješiti nagomilane dugove prema njima.

Potpuno isti folovi koje su nam prethodnih godina prodavale bivše vlasti. Novac od kredita trošit će se na krpljenje budžetskih rupa i kupovinu socijalnog mira, skoro da neće biti razvojnih projekata, bh. ekonomija nastavit će propadati, a dugovi MMF-u, Svjetskoj banci i ostalim finansijskim institucijama nastavljat će rasti.

Gdje je tačka pucanja, znat ćemo u narednim godinama. Rate koje dolaze na naplatu odavno ne možemo vraćati bez novih zajmova. Bh. građani trebaju znati da je svaki novi zajam i novi jaram. Sve bliže je, nažalost, dan kada će dugovi toliko porasti da nam niko neće htjeti odobriti nove kredite. A to bi, ako se ovako nastavi, značilo i krah bh. ekonomije!