BIH

Starom Gradinom već šest godina nije kročila ljudska noga

Zapušteni spomenici srednjovjekovnog grada Sokola kod Gračanice

Autor:H. ČALIĆ

3.5.2015

Brojni su primjeri nemara države prema njenim najvrednijim spomenicima. O jednom od najeklatantnijih pisali smo u našem listu te je mnoge Bosance i Hercegovce šokiralo saznanje da o Milima kod Visokog, stolnom i krunidbenom mjestu bosanskih kraljeva, vlast ni najmanje ne vodi računa i da je ovo mjesto, iako je temelj naše državnosti, potpuno zapušteno.

Nažalost, sličnih slučajeva u BiH ima još. Jedan od njih je i u srednjovjekovnom gradu Sokolu, šest kilometara sjeverno od Gračanice. Ovaj stari grad prvi put spominje se 2. juna 1429. godine kao naselje, zbog čega je 2. juni i uzet kao dan općine Gračanica.

Historijski dokumenti govore da je stara Gradina u Sokolu bila u posjedu Radivoja Kotromanića, pripadnika bosanske dinastije Kotromanića.

Ona danas izgleda sablasno, porušena je, propala, zapuštena, a do nje se čak ni doći ne može, jer su općinske vlasti dozvolile da se na ulazu na Gradinu sagradi privatna kuća. Svi općinski čelnici do sada su lažno obećavali da će taj problem biti riješen. I današnji načelnik Gračanice Nusret Helić (SDP) samo sliježe ramenima na spomen ovog pitanja.

Iako je Gradina proglašena nacionalnim spomenikom kulture, ni to ne pomaže, a dodatno, kako nezvanično saznajemo, s jedne strane prijeti joj i klizište. Visoki vanjski zidovi su popadali, sobe u utrobi zemlje također.

Prije petnaestak godina u Gračanici je formirano Udruženje „Soko - Gračanica“, koje je iniciralo obnovu Gradine, ali dalje se nije odmaklo ni pedlja.

djedovic

Djedović: Ovo je priča za Riplija, za Ginisa

- Ne da se ništa nije uradilo na obnovi nacionalnog spomenika kulture već na staru Gradinu evo šestu godinu nije kročila ljudska noga. Ni mi iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa ne možemo na Gradinu, jer nam je zabranjeno, a kamoli da se na ovo mjesto popnu turisti, učenici, historičari. Ovo je priča za Riplija, za Ginisa - kaže mr. Rusmir Djedović, stručni saradnik Zavoda.

Obnovljena džamija bez vode i struje

U srednjovjekovnom gradu Sokolu jedino je obnovljena stara džamija.

ostatci-srenjovjekovnog-grada-sokola-2

Nakon obnove džamija je zaključana

Nekadašnji objekt su Osmanlije, kao zaostavštinu dinastije Kotromanića, pretvorile u džamiju. No, i ovdje postoji problem, jer u obnovljenoj džamiji nema ni vode ni struje pa je nakon obnove zaključana.