BIH

Na radikalizaciju u BiH utječu stagnacija i skepsa prema vlasti

PORUKE Hojt Ji, visoki američki zvaničnik, govorio u Kongresu

A. DUČIĆ

3.5.2015

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Brajan Hojt Ji (Brian Hoyt Yee) izjavio je u četvrtak tokom saslušanja u podkomitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za Evropu da je američka vizija Balkana, kao ujedinjenog, slobodnog i mirnodopskog dijela Evrope, izložena prijetnji kao nikada od završetka Hladnog rata.

Strana ratišta

Govoreći o aktuelnom geopolitičkom trenutku na zapadnom Balkanu, Ji je rekao da su ove države značajan izvor terorista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore, imajući u vidu njihovu brojnost u odnosu na ukupan broj stanovništva. To se, kazao je Ji, prije svega odnosi na BiH, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Ovaj visoki zvaničnik Stejt departmenta navodi da ne postoji univerzalni profil stranog terorističkog borca sa zapadnog Balkana, dodajući da na radikalizaciju pojedinaca i njihovu motivaciju da se bore u Siriji i Iraku utječe mnoštvo faktora.

- To su ekonomska stagnacija i nemogućnost da se pronađe posao u kombinaciji sa skepsom građana prema svojim vladama. Zemlje zapadnog Balkana se ozbiljno suočavaju s ovom prijetnjom - Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija usvojili su zakone prema kojima se učešće na stranim ratištima, kao i pomoć u odlasku boraca tretira kao krivično djelo - rekao je Ji.

Podsjetio je da SAD pružaju značajnu pomoć kroz stručne savjete, obuku za jačanje kapaciteta u borbi protiv terorizma i poboljšanje zakonskih rješenja.

- Osim toga, američki tužilac je postavljen u Ambasadi u Tirani kao pravni savjetnik u borbi protiv terorizma. Albanija, BiH, Kosovo i Srbija uhapsili su dio osumnjičenih stranih boraca i pokrenuli sudski proces protiv njih. SAD osiguravaju neophodnu ekspertizu u pojedinim slučajevima u Albaniji, BiH i Kosovu da bi pomogle istražiteljima i tužiocima u procesuiranju osumnjičenih - naglasio je Ji.

On je, također, istakao da Ustav BiH, koji se temelji na Dejtonskom sporazumu potpisanom prije 20 godina, treba biti adaptiran novim činjenicama i standardima.

Ovaj visoki američki zvaničnik je ukazao i na to da ključne reforme u našoj državi moraju uključiti i novi Zakon o radu koji treba omogućiti dinamičnije tržište rada. Prema njegovim riječima, u BiH treba smanjiti birokratiju, pojednostaviti propise, a putem poreznih reformi dovesti troškove zapošljavanja u ravan EU standarda.

Zakon o radu

Zastarjeli zakoni o radu i kolektivni ugovori, istakao je on, stvaraju poteškoće za bilo koju zemlju da napravi promjene, a zaštićeni su iz već ranije utvrđenih interesa - "ali jedini način za stvaranje novih radnih mjesta i rast jeste modernizacija ekonomije BiH".

- To uključuje i remont državnih preduzeća, koja su pod pokroviteljstvom sistema koji pogoduje političkoj lojalnosti umjesto stručnoj osposobljenosti. Ovaj korumpirani sistem dovodi ta ista državna preduzeća u gubitke, a neke čak i do bankrota. Stoga bi uspješno restrukturiranje i privatizacija ovih preduzeća doveli do jačanja bh. ekonomije, učinili je konkurentnijom te bi u končanici došlo i do stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta - rekao je Ji.

Kreiramo ambijent u BiH u kojem niko nije iznad zakona

Korupcija, kazao je Ji, i dalje ostaje ozbiljan problem za BiH.

- Naša ambasada na različite načine podržava napore bh. institucija u antikorupcijskoj borbi, uključujući rad s policijom, sudijama, tužiocima, da bi se ojačali njihovi kapaciteti te pomoglo u izgradnji slučajeva koji se odnose na korupciju i organizirani kriminal - kazao je Ji.

On je istakao i da američka vlada putem Ambasade u Sarajevu, uz rad s bh. vlastima, aktivno podržava i civilni sektor, zagovarajući transparentnost te zaštitu takozvanih zviždača.

- Naš cilj je da pomognemo u kreiranju ambijenta u kojem se lideri i zvaničnici pozivaju na odgovornost za ono što čine te u kojem niko nije iznad zakona - istakao je Ji.

BiH je najsiromašnija i najviše zaostaje u regionu

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara dotakao se situacije u BiH, za koju tvrdi da je jedna od najsiromašnijih u Evropi te koja "uvjerljivo najviše zaostaje u regionu u reformama potrebnim za članstvo u EU i NATO-u".

- Da bi išla ukorak s drugima, BiH mora ubrzati reforme. Zajedno s našim evropskim partnerima potaknuli smo bh. vlasti da počnu raditi na socioekonomskim reformama da bi poboljšali životni standard građana. Nadamo se da će oni dovesti do institucionalnih i političkih reformi da bi BiH postala stabilna i funkcionalna država, u potpunosti integrirana s ostatkom Evrope. Mi čvrsto vjerujemo da budućnost BiH leži u EU i NATO-u - potcrtao je Ji.

O Srbiji

- Srbija nastavlja rad na poboljšanju odnosa sa susjedima, na izgradnji jačeg partnerstva s EU i SAD te saradnji u međunarodnoj zajednici na transnacionalnim prijetnjama. Srbija je član Partnerstva za mir u okviru NATO-a od 2006. te smo zadovoljni što je u januaru dovršila svoj prvi individualni partnerski akcijski plan s NATO-om - kazao je Ji.

O Kosovu

Sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti i tri godine od završetka međunarodnog nadzora, Kosovo je, kazao je Ji, poduzelo velike korake u svom razvoju kao potpuno suverene i nezavisne države.

- SAD i dalje podržavaju Kosovo u svojim naporima da izgradi modernu, multietničku državu s inkluzivnim i demokratskim institucijama - rekao je on.

O Albaniji

- U Albaniji smo vidjeli značajan demokratski napredak od završetka opresivne komunističke vladavine prije 20 godina. U junu prošle godine Evropsko vijeće odobrilo je kandidatski status za ovu državu. Istaknuti su napori Albanije u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i provedbe reforme pravosuđa - istakao je Ji.

O Crnoj Gori

Crna Gora, koja je počela pregovore o pristupanju EU tek u junu 2013. godine, prema riječima Jia, prešla je dalek put. Ipak, on je istakao da je potreban daljnji rad u slučajevima korupcije na visokom nivou te na uklanjanju ozbiljnih problema koji se odnosi na slobodu medija.

O Makedoniji

- Podržavamo težnje Makedonije za priključenje NATO-u i EU. Međutim, mi i naši evropski partneri zabrinuti smo zbog nedavnih zbivanja u Makedoniji vezanih za objavljivanje informacija o prisluškivanju čelnika glavne opozicione stranke - kazao je Ji.