BIH

Alma Smajić dobila bitku za život pa rodila dvije zdrave djevojčice

SUDBINE Prvi porod u BiH kadeverično transplantirane osobe prošao uspješno

M. ČUSTOVIĆ

2.5.2015

Alma Smajić prva je kadeverično transplantirana osoba u BiH, ali vjerovatno i u regionu, koja se uspješno porodila i na svijet donijela dvije zdrave djevojčice. Porod su izveli bh. ljekari, dr. Lejla Imširija, prof. dr. Zulfo Godinjak i prof. dr. Damir Aganović, uz cijeli tim ljekara i sestara Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Francuski ljekari

Pri samom porodu bili su u koordinaciji s francuskim ljekarima iz klinike „Rangueil", gdje je Smajić prije godinu i po, zahvaljujući programu „Toulouse 2011" "Otvorene mreže", s Almirom Čehajićem Batkom na čelu i dobrim ljudima, kadeverično transplantirana.

batko-cehajic

Čehajić: Sretna priča

- Radi se o djevojci koja je, prema riječima njene majke, po svemu trebala izvršiti suicid, koliko je bilo teško njeno zdravstveno stanje. Nije mogla trpjeti veliki pritisak, kao ni stalne dijalize. Uz pomoć građana BiH skupili smo novac za njenu transplantaciju i ona se vratila u Donji Vakuf, gdje je čekala da je neko ilegalno povede u neku zemlju na transplantaciju. Mi smo to na svaki način željeli spriječiti, tražili smo alternativu i uspjeli. Nakon godinu i po čekanja, dobila je dobila kadeverični bubreg i, što je najvažnije, transplantaciju je dobro prihvatila - kazao nam je Čehajić.

alma-smajic

Smajić: Veliki pritisak

Prisjeća se da im je Alma nakon oporavka ubrzo javila da je ostala u drugom stanju, a trudnoća kod osoba koje imaju kadeverični organ je veoma rizična, pogotovo kada su u pitanju dvojke, jer takva trudnoća je sama po sebi visokog rizika.  

Carski rez

- Ljekari su odobrili da se trudnoća nastavi i otad smo strogo vodili računa o njenom zdravlju. Od početka su postojale indikacije da će se morati kod poroda izvesti carski rez, što se na kraju i dogodilo. Ali naš sjajan ljekarski tim uspješno je izveo operaciju. Alma je dobro, oporavlja se, a bebe su u inkubatoru zbog prijevremenog poroda. Ovo je jedna sretna priča, bajka djevojke gotovo izgubljenog zdravstvenog stanja koja je dobila šansu za novi život - istakao je Čehajić.

Program „Toulouse 2011"

Inače, od 31 osobe koje su dio programa „Toulouse 2011" „Otvorene mreže" njih pet je do sada dobilo djecu. Prema anketama koje su provodili francuski ljekari, zanimljivo je da je prva transplantirana osoba koja je rodila također iz BiH.